NavMenu

ANTIĆ: U rudarska istraživanja u 2018. uloženo 100 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 14.03.2019. 15:58
Komentari
Podeli
Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)Aleksandar Antić
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je u sredu (13. marta), povodom obeležavanja 73. godišnjice Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, da su u 2018. realizovane investicije u istraživanja u rudarskom sektoru vredne 100 mil EUR, što je četiri puta više nego 2014. godine.

- Broj istražnih polja nam se povećao na 140, a eksploatacionih polja na 220 - rekao je Antić.

Ministar je istakao da je su, poređenja radi, 2014. godine bile planirane investicije u istraživanja u vrednosti od 25 mil EUR, kao i da je to najbolji pokazatelj koliko se stvari dobro odvijaju u tom sektoru. Kaže da su i investicije u samu eksploataciju, takođe, bile značajne u proteklih nekoliko godina i da su dostigle iznos veći od milijardu evra, a ove godine su planirane na 500 mil EUR.

Antić je pozdravio studente, profesore i brojne goste čestitajući im Dan Rudarsko-geološkog fakulteta i naglasio da je taj fakultet značajna i prestižna ustanova koja je odškolovala veliki broj sjajnih generacija.

Ministar je poručio da Vlada Srbije, zajedno sa svim ostalim učesnicima u rudarskom biznisu, ceni ulogu tog fakulteta koji daje stručnu i kadrovsku osnovu za razvoj rudarstva i polaže ogromna očekivanja u rudarski sektor.


Kako je rekao Antić, nijedna od kompanija koje su uložile u istraživanja ne bi investirala novac da nema dobrih rezultata i da jasnu perspektvu što se tiče otvaranja rudnika. On je podsetio da su na najvećem svetskom sajmu rudarstva u Torontu, na kome je predvodio državnu delegaciju, ostvareni snažni kontakti.

Prema listi prestižnog kanadskog instituta, Srbija se nalazi na četvrtom mestu po atraktivnosti investicija u oblasti rudarstva u Evropi, dodao je ministar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.