NavMenu

Progen solutions, jedinstvena sredstva za industrijsko čišćenje na bazi zelenih hemikalija - Naučnik pokrenuo biznis

Izvor: eKapija Utorak, 12.03.2019. 15:34
Komentari
Podeli
(Foto: Progen solutions)
Nemačka je, kao jedna od privredno najrazvijenih zemalja sveta, odlična sredina za pokretanje posla. Međutim, izazovi započinjanja zahtevne hemijske proizvodnje sa ograničenim materijalnim sredstvima i logističkim mogućnostima bili su preveliki u Nemačkoj, a ja sam svoju ideju doživljavao previše interesantnom da bih je olako napustio. Tako je izbor za pokretanje posla pao na Srbiju – ovako priču za eKapiju počinje Vladimir Prokopović, mladi preduzetnik koji se posle školovanja u Nemačkoj vratio u domovinu sa namerom da baš u njoj započne biznis.

Ovaj doktor biomedicinskog inženjeringa, koji je nekoliko godina radio na Fraunhofer institutu za biomedicinsko inženjerstvo u Potsdamu, pre tri godine Leskovcu je investirao u proizvodnju sredstava za čišćenje i poliranje u industriji.

- Srbija je bila smislen izbor s obzirom da sam tu raspolagao paletom poznanstava koja sam mogao da iskoristim na početku poslovanja, jer nije bilo logično očekivati da će prelaz iz čisto istraživačke sredinu u dijametralno suprotnu, poslovnu, biti lak. S druge strane, u Leskovcu sam imao i infrastrukturu neophodnu za pokretanje posla koji je inicijalno zahtevao značajna ulaganja – obrazlaže Prokopović razloge za svoju odluku o povratku. - Osim toga, čvrsto verujem da su život i rad najkvalitetniji tamo gde ste okruženi porodicom i prijateljima.

I tako je registrovana kompanija Progen solutions, koja, kako ističe naš sagovornik, vlasnik ove kompanije, spada u retke domaće proizvođače sredstava za industrijsko i institucijsko čišćenje.

- Naša proizvodna paleta obuhvata četrdesetak proizvoda koji podrazumevaju sredstva za održavanje higijene u profesionalnim kuhinjama, u mesnoj i klaničnoj industriji i profesionalne odmašćivače. Jedini proizvodimo određene tipove proizvoda, kao što su su visokospecijalizovana sredstva za profesionalne mašine za sudove, a posebno bih izdvojio naše proizvode Supernova – sredstvo za pranje u profesionalnim mašinama za sudove i Blast – sredstvo za ispiranje u profesionalnim mašinama za sudove, po kojima smo prepoznatljivi – kaže Prokopović.

On ističe da su Progen solutions proizvodi napravljeni od hemikalija koje minimalno moguće ili uopšte ne utiču na životnu sredinu.

- Redovno pratimo evropsku i svetsku regulativu o hemikalijama i s njima usklađujemo proizvodnju. Tako smo, na primer, u potpunosti eliminisali fosfate iz svojih proizvoda i polako se okrećemo upotrebi tzv. zelenih hemikalija koje ne štete životnoj sredini. Takođe, tehnologija koju primenjujemo omogućava racionalno korišćenje energije i njeno skladištenje umesto rasipanja i nepotrebnog gubitka. Najzad, gotovo da i nemamo otpada, jer rad sa čistim hemikalijama i njihove reakcije omogućavaju da u svakom trenutku znamo šta imamo u sistemu i kako na najbolji način to možemo upotrebiti ili preusmeriti u sledeći proces – navodi naš sagovornik.

Prokopović napominje da je proizvodnja kompanije Progen solutions plod istraživanja i zahtevnih tehnoloških procesa.

- Procesna oprema koju koristimo je osmišljena i dizajnirana tako da može da se koristi za proizvodnju najrazličitijih tipova tečnih proizvoda, pri čemu je apsolutno modularna što daje manevarski prostor za planiranje novih i usavršavanje starih proizvoda. Međutim, proces proizvodnje počinje u našoj laboratoriji gde osmišljamo i testiramo prototipove novih proizvoda i odakle ne prelazimo u proizvodnju dok naši testovi, a onda i testiranja kod potrošača-partnera ne daju zadovoljavajuče rezultate – ističe sagovornik našeg portala i dodaje da im je laboratorija i osnovni alat za praćenje stalnosti kvaliteta izlaznog proizvoda.

Kada je reč o konkurenciji, Prokopović napominje da je ona jaka i da se naročito ogleda u inostranim kompanijama koje preko distributera i ćerki firmi imaju jaku prodajnu mrežu.

- Ipak, verujemo da kvalitetom proizvoda, konkurentnom cenom i fleksibilnošću u razvoju novih proizvoda i poslovanju uopšte možemo da se izborimo na tržištu – optimističan je on.

Prema njegovim rečima, dizajn i proizvodnja proizvoda prema specifičnim zahtevima kupaca je još jedna od stvari koja Progen solutions izdvaja u odnosu na konkurenciju, a laboratorija je okosnica i tog procesa.

- Većina naših ekskluzivnih proizvoda nastala je iz potreba klijenata da reše problem zaprljanja koji nisu mogli da reše sredstvima koji su bili prisutni na tržištu. Mi uzorkujemo nečistoću i u laboratoriji razvijamo proizvode koji to zaprljanje mogu da eliminišu – ističe Prokopović dodajući da stručni kadar kompanije Progen solutins može da ponudi rešenja za gotovo svaki problem zaprljanja koji se javlja u industriji i institucijama.

Jug Srbije je trenutno najveće tržište za Progen solutions, ali se kompanija, kako kaže naš sagovornik, polako pozicionira i u ostatku Srbije, u Beogradu, ali i u Vojvodini.

- Hemijskim proizvodima za čišćenje snabdevamo kako privatne tako i javne ustanove koje pripremaju i poslužuju hranu na industrijskoj skali, klaničnu industriju i prerade mesa, kao firme koje se bave metalskom delatnošću – navodi Vladimir Prokopović.

Prema njegovim rečima, Progen solutions ima i velike planove za budućnost.

- U planu je unapređenje proizvodne tehnologije i nabavka nove opreme koja će omogućiti ne samo veći proizvodni kapacitet, već i proizvodnju novih tipova proizvoda. Sledi početak proizvodnje još jedne namenske palete proizvoda i proširenje proizvodnih kapaciteta sa sadašnjih 5 na 10 tona dnevno, što će nam omogućiti širenje na domaćem tržištu, ali i izvoz u zemlje regiona o kojem aktivno razgovaramo sa partnerima – ističe sagovornik eKapije, napominjući da mu je namera da Progen solutions postane jedan od najprepoznatljivijih brendova specijalizovanih sredstava za ćišćenje u industriji i institucijama.


Vladimir Prokopović (Foto: Progen solutions)Vladimir Prokopović

Biznis je komplikovan eksperiment

Na pitanje otkud to da se jedan naučnik odlučio da se upusti u biznis, što nije čest slučaj, Vladimir Prokopović podseća da je nauka jedan od najplemenitijih ideala, a njena primena osnova razvoja svakog društva.

- Put od istraživanja i sticanja novog znanja do primene tog znanja je najprirodniji put kojim krene veliki broj istraživača. Radoznalost me je vodila ka hemiji i biohemiji, dok se na želju da stečeno znanje proverim i primenim na realnom i konkretnom tržištu može gledati kao na još jedan eksperiment u nizu. Doduše, na jedan izuzetno komplikovan eksperiment u kojem ne samo da nemamo sve parametre pod kontrolom, već često ni svi faktori koji utiču na eksperiment nisu poznati, a tako složen eksperiment predstavlja izuzetan izazov svakom naučniku – odgovara sagovornik našeg portala.

Branislava Petrović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.