NavMenu

Budući arheološki park Staparska gradina biće drugi te vrste u Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.03.2019. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: Andrea Willmore/shutterstock.com)
Izgradnjom replike neolitskog naselja Staparska gradina, Užice će dobiti arheološki park koji će biti drugi te vrste u Srbiji. Evropska unija je finansijski podržala ovaj projekat "Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim područjima od posebnog značaja – Neolife", a projekat, uz Užice, realizuju Tuzla, Milići i užička Umetnička škola.

Mihajlo Dašić, pomoćnik ministra za prekograničnu i transnacionalnu saradnju Ministarstva za evropske integracije, okarakterisao je ovaj projekat kao primer dobre prakse i da je kao takav prepoznat i od strane Evropske unije. Gradonačelnik Tihomir Petković govorio je o konkretnom značaju koji budući arheološki park ima za Užice:

- Ovo je važan projekat za uvećanje turističke ponude grada Užica. Projekat je vredan 600.000 EUR, a od te sume, Užice će koristiti 400.000. On se radi u partnerstvu sa Tuzlom, Milićima i našom Umetničkom školom i to je projekat koji ima punu podršku Ministarstva za evropske integracije. Radi se o lokaciji koja se nalazi u blizini Staparske gradine gde će se izgraditi arheološki muzej na otvorenom. A od tog budućeg arheološkog parka očekujemo dosta u budućnosti, da veliki broj školskih ekskurzija, istraživača, turista i brojnih Užičana posećuje ovu destinaciju.

- Sa ovim arheološkim parkom, u čijoj blizini su restaurirani Stari grad i Mala hidrocentrala, značajno ćemo biti atraktivniji i zanimljiviji za one turiste koji su nas dosada mimoilazili i nastavljali svoj put ka Zlatiboru, Zlataru, Tari - istakao je Peković.

Aleksandar Vujadinović, predsedavajući Gradskog veća Tuzle je rekao da mu je izuzetno drago što su partner u projektu Neolife i što mogu da prenesu svoja iskustva koja smo stekli u poslednjih 15 godina koliko imao sa našim neolitskim arheološko-sojeničkim naseljem, geološkim muzejem koji je tamo postavljen.

- Sigurno je zanimljiv podatak da je naš lokalitet u ovom periodu imao četiri miliona posetilaca. Ono što sam video u Užicu i što sam saznao u razgovorima, potvrđuje da imate veliki potencijal i dobru predispoziciju za razvoj sličnog modela funkcionisanja. I uz pomoć evropskih fondova, siguran sam da će projekat biti realizovan na zadovoljavajući način.

Autorka idejnog rešenja dr Emilija Nikolić predstavila je zamisao, način i učesnike projekta.

- Otvaranje jednog ovakvog arheološkog muzeja na otvorenom ima svoje mesto u jednom većem arheološkom parku. Kad kažemo arheološki muzej, mislimo na prostor gde se nalaze replike istorijskih građevina. Ovde će to biti replika jedne karakteristične praistorijske kuće iz neolita koja će imati i neke elemente iz bronzanog doba, pronađenih ovde na Gradini. U narednom periodu, tu će biti četiri kuće pletare i jedna zemunica i u njima će se održavati izložbene aktivnosti. Podići će se i jedna građevina savremenog tipa sa radionicama, sa stolovima za rad, toaletima, ali će i ona biti izgrađena tradicionalnim materijalima.

Projekat je urađen uz stručnu pomoć organizacije Evropskih arheoloških muzeja i predstavnica ove organizacije Milica Tapavički Ilić iskazala je želju da, po realizaciji i otvaranju arheološkog parka, on postane redovan član EXARC-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.