NavMenu

MALI: Tender za Komercijalnu banku u maju, očekujem najmanje dve dobre ponude

Izvor: Blic Četvrtak, 07.03.2019. 15:41
Komentari
Podeli
Siniša Mali (Foto: beograd.rs)Siniša Mali
Mesec dana pošto je Ministarstvo finansija odabralo savetnika za izbor strateškog partnera za prodaju Komercijalne banke, ministar Siniša Mali izjavio je za Blic da očekuje najmanje dve ponude koje ispunjavaju uslove.

- U maju će biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera Komercijalne banke i ceo postupak bi trebalo da bude završen do kraja godine. Očekujem najmanje dve referentne ponude i najbitnije je da proces bude transparentan. U međuvrenu, kompanija Lazard pripremiće dokumentaciju i ukazati državi na najbolje opcije. Ko su potencijalni partneri ja sada zaista ne znam, važno je samo da oni ispunjavaju uslove koje je propisala Narodona banka Srbije - izjavio je Mali za Blic na Kopaonik biznis formu.

Tržišna vrednost Komercijalne banke danas je na Beogradskoj berzi oko 350 mil EUR. U zlatna vremena, pre početka finansijske krize 2008. godine vrednost Komercijalne banke je dostizala 2 mlrd EUR.

U prvih devet meseci prošle godine banka je ostvarila odličan rezultat u poslovanju i zabeležila dobitak pre oporezivanja u iznosu od šest milijardi i 512 miliona dinara, odnosno 55 mil EUR.

Kada je u pitanju stabilnost poslovanja, banku karakteriše natprosečna likvidnost i kapitalizovanost. O tome govori pokazatelj adekvatnosti kapitala koji je veći od 29% i značajno je iznad regulatornog limita koji propisuje Narodna banka Srbije.

Prethodnih meseci se spekulisalo da je za kupovinu Komercijalne banke, u kojoj je država najveći pojedininačni akcionar, zainteresovano nekoliko investitora, među kojima ima i domaćih i stranih kompanija.

Država u Komercijalnoj banci ima 42% vlasništva, EBRD 24,4, a IFC, kao deo Svetske banke, 10%. EBRD je ušao u vlasničku strukturu Komercijalne banke 2006. dokapitalizacijom od 70 mil EUR.

Privatizacija banke prvobitno je bila planirana za 2009. godinu. Prodaju je, međutim, zaustavila kriza, posle čega EBRD dokapitalizuje banku sa još 50 mil EUR, a u vlasničku strukturu ulaze i IFC sa 40 mil EUR, nemački DEG fond sa 20 mil EUR i švedski Svedfond sa 10 mil EUR.

Država se obavezala da dokapitalizuje banku sa još 110 mil EUR, da ne bi izgubila udeo u vlasništvu, navodi Blic.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.