NavMenu

Most za obilaznicu preko Ade Huje će finansirati japanska Vlada, pregovori u toku - 95 mil EUR

Izvor: Politika Petak, 23.09.2005. 11:58
Komentari
Podeli

Izgradnjom drumskog mosta preko Dunava, odnosno preko Ade Huje, trebalo bi duž spoljne magistralne tangente da budu spojene buduća severna obilaznica sa autoputem i Ibarskom magistralom. Severna obilaznica treba da u širokom luku spaja budući most između Zemuna i Borče sa Pančevačkim putem i, osim saobraćajne, ona će imati i razvojnu funkciju. Spoljna magistralna tangenta će u Krnjači, banatskom delu Beograda, od mosta voditi preko Pančevačkog puta, pored „Politikine“ štamparije i bare Reva, do severne obilaznice. Od Višnjičkog puta, odnosno južnog dela mosta, spoljna magistralna tangenta treba da vodi trasom koja se pruža istočno od naselja Mirijeva do autoputa gde bi kod Mokroluškog groblja i „Laste“ trebalo da bude izgrađena petlja. Odatle bi trasa, ove važne saobraćanice, preko Kružnog puta (između naselja Medaković 3, Padina i Braće Jerković) išla do ulica: Save Maškovića, Crnotravske, Pere Velimirovića do Patrijarha Dimitrija i dalje do Ibarske magistrale.

Verovatno najvažnija i najskuplja „tačka“ je budući drumski most koji bi, ako sve prođe prema nadanjima i očekivanjima nadležnih, trebalo da značajno pomogne ili celokupno finansira japanska vlada, neki od njenih organa ili neka od tamošnjih velikih preduzeća. Pregovori su u toku. Za sada je, kako se saznaje od Đorđa Bobića, gradskog arhitekte, potpisano pismo o namerama. Most bi, kako je rekao Bojan Stanojević, gradski menadžer, trebalo da košta oko 95 mil EUR, sa veoma povoljnim kreditima i grejs periodom od 10 godina. Dužina gavnog dela mosta bi iznosila 1.080 m, a širina 24,2 m. Dužina pristupnih puteva biće oko 1.200 m, a pristupnih mostova oko 660 m. Izgradnja mosta bi, ako sve protekne u najboljem redu, trebalo da počne za dve-tri godine i trajaće 33 meseca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.