NavMenu

Kreativne industrije kreiraju i nova zanimanja - Srpska scena ima najviše jutjubera u regionu

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 04.03.2019. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ktsdesign/shutterstock.com)Ilustracija
Kreativne industrije usko su povezane sa svim drugim granama privrede i povećavaju njenu kompetitivnost, a procenjuje se da će samo u narednih pet godina više od 40% zanimanja nestati i pojaviti se nekoliko hiljada novih, i to uglavnom iz te oblasti, rečeno je u nedelju (3. marta) na specijalnom panelu "Kreativna ekonomija razvija Srbiju", kojom je počeo Kopaonik biznis forum.

Ekspert za komunikacione strategije Branka Conić rekla je na panelu posvećenom kreativnim industrijama da su one u Srbiji najbrže rastuća grana privrede i da ovoj grani "pripada" 30.000 kompanija i 115.000 zaposlenih, od kojih je više od 70% uzrasta između 25 i 44 godine.

- Kreativne industrije su oblast gde su nam šanse na svetskim tržištima jednake - rekla je Conić i dodala da je najbolji pokazatelj sve veće važnosti kreativne industrije to što je ovu granu u fokus rada stavila i predsednica Vlade osnivanjem Saveta za kreativnu industriju.

Generalni direktor Balkan Tube Space Mirjana Vladisavljević kaže da srpska scena ima najviše jutjubera u regionu i da je to nova grana industrije gde se sada ozbiljno zarađuje novac. Ona je ukazala da jutjuberi imaju veliki uticaj na decu, jer deca od osam do 14 godina ne gledaju TV, ne čitaju novine, već zabavu nalaze na jutjubu.

- Opšti trend je da kvalitetni kanali opstaju. Ima svega i svačega na Jutjubu, ali svako bira svoj sadržaj. Opstaju oni koji imaju harizmu - naglasila je ona.

Kako kaže, na Jutjub festu uvek se traži karta više, a slikanje mališana sa omiljenim jutjuberima traje više sati. Organizatori te manifestacije sada imaju veliki problem, jer nijedno obezbeđenje neće da prihvati da obezbeđuje takve skupove.

Grafički dizajner Slavimir Stojanović istakao je na skupu da živimo u vremenu osvešćenja da je dizajn neophodan, da je dizajn lice kompanije i da to unapređuje njeno poslovanje. Upitan kako brendirati Srbiju, on je rekao da identitet treba graditi na srdačnosti i gostoprimstvu, kao i na dobrom provodu.

Osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević rekao je takođe da je "opravdan fokus na kreativnim industrijama", kao i da veruje da da su jako dobre šanse da naša ekonomija u narednih 10, 20 ili 30 godina kreira najplaćenije poslove. Govoreći o festivalu EXIT on je rekao da je uticao na promenu imidža Srbije i da je upravo to bila i misija te manifestacije.


Kako je naveo, jedan od ključnih faktora pri odluci investitora da ulažu je upravo to kakav je imidž te zemlje, te da je važno da svi u vladinom i nevladinom sektoru nastoje da se predstave u što boljem svetlu.

Glumac Radivoje Raša Bukvić rekao je da nedovoljno koristimo potencijale tema koje imamo i da je film veliko oruđe zahvaljujući kojem se uspostavlja komunikativnost i kontakt sa ljudima iz drugih država. On je rekao da su sada serije uglavnom preuzele primat u odnosu na filmove i dodao da se pokazalo da one teme koje se obraćaju univerzalnom gledaocu dobro prolaze na tržištu.

- Umetnost je ozbiljna izvozna grana i važno je razumeti da ljudi koji žele ili imaju motive da ulažu u kreativnu industriju mogu da budu naši partneri, a ne da ih gledamo kao mecene - rekao je poznati glumac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.