NavMenu

Još jedan sistem u TENT-u za smanjenje zagađenja

Izvor: RTS Subota, 02.03.2019. 07:36
Komentari
Podeli
U termoelektrani Nikola Tesla u bloku A4 u Obrenovcu uspešno je instaliran sistem za smanjenje azotnih oksida, čime se u atmosferu ispušta manje od 200 miligrama čestica po kubnom metru.

Modernizaciju sistema smanjenja ispuštanja azotnih oksida finansirala je Evropska unija iz pretpristupnih fondova sa 8,5 mil EUR, a do sada je energetskom sektoru Srbije donirala 200 miliona evra.

U prethodnom periodu u termoelektrani Nikola Tesla A rekonstruisani su i elektrofilteri, ugrađeni sistemi za smanjenje nitrita i prečišćavanje otpadnih voda.

Šef delegacije EU Sem Fabrici ističe da je Srbija sa instalisanim kapacitetima u termoelektranama lider u regionu, ali da istovremeno ima odgovornost da poštuje ekološke standarde i učestvuje u sprečavanju zagađenja planete i životne okoline kako bi mladima ostavila zdrave životne uslove.

- Na to se obavezala kroz otvaranje pregovaračkih poglavlja 15 i 27, a Unija će nastaviti da podržava Srbiju u tom poslu - kaže Fabrici.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić navodi da TENT A sa 1.750 megavata i TENT B sa 1.300 megavata predstavljaju ključni oslonac energetskog sistema Srbije.


Te dve elektrane, kako dodaje, proizvode 50% električne energije u zemlji i tako obezbeđuju stabilnost elektroenergetskog sektora ne samo Srbije već i regiona.

Direktor EPS-a Milorad Grčić najavio je tender za modernizaciju blokova A1 jedan i A2 u termoelektrani Nikola Tesla.

Paralelno se revitalizuju hidroelektrane, a predstoji i saniranje ugljenokopa Tamnava i Kostolac.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je najavio da će u narednih šest godina u elektroenergetski sistem Srbije biti uloženo između 700 i 900 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.