NavMenu

Elektronski lokatori kao garant nepovredivosti tovara - Uprava carina predstavila rad novog sistema za praćenje robe

Izvor: eKapija Petak, 01.03.2019. 15:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: carina.rs)Ilustracija
Na carinskoj ispostavi Luke Beograd, u petak, 1. marta 2019. godine, prezentovan je rad novouvedenog sistema za praćenje tovara robe kojim se direktno utiče na nepovredivost sadržaja pošiljke, što garantuje veću bezbednost i drastično smanjuje mogućnosti za krijumčarenje.

Elektronsko praćenje tovara robe uvedeno je na način propisan Uredbom o dopunama Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa robom, koju je Vlada Republike Srbije donela 14. februara 2017. godine.

- Sistem elektronskih lokatora uveden je u cilju zaštite interesa Republike Srbije, praćenja kretanja prevoznih sredstava i povećanja sigurnosti i bezbednosti, sprečavanja nelegalne trgovine, ali i svih vidova krijumčarenja, od ljudi do narkotika. Uvođenjem ovog sistema postarali smo se da svi tovari koji prolaze kroz našu zemlju budu maksimalno zaštićeni - naglasila je pomoćnik direktora Sonja Lazarević.

Uprava carina je od 21. januara 2019. godine, a u skladu sa propisima, počela sa faznom primenom elektronskih lokatora, o čemu je poslovna zajednica unapred bila obaveštena. Održan je niz sastanaka, kako u Upravi carina, tako i u Regionalnim privrednim komorama (Novi Sad, Niš, Kragujevac i Subotica), kako bi svi na vreme bili informisani o ovom projektu.

Lokatori omogućavaju da svako dešavanje u vezi sa tovarom bude istog trenutka vidljivo u sistemu i do sada nije uočeno da carinska procedura zbog toga traje duže. Sprovedene faze uvođenja lokatora uspešno su okončane, pa je na prezentaciji demonstrirano na koji način se postavlja pomenuti uređaj, koliko je za to potrebno vremena i što je najvažnije - koja je njegova svrha.

Prednosti koje taj sistem donosi su mnogobrojne, pre svega zbog apsolutne sigurnosti robe koja se prevozi, jer uređaj preko sofisticiranog softvera beleži i najmanju manipulaciju, čime se potpuno isključuje bilo kakvo neovlašćeno otvaranje tovarnog prostora.


- Svako, i najmanje, neovlašćeno diranje uređaja ili obezbeđenog tovarnog prostora – registruje se istog trenutka u našem Komandnom centru, što znači da ćemo odmah po primanju takvog signala naložiti carinskim službenicima na terenu da detaljno pregledaju pomenuto vozilo ili ćemo poslati specijalizovani tim carinika da to obavi - objasnio je pomoćnik direktora Rade Knežević.

Lokatori omogućavaju beskontaktnu identifikaciju i automatsko praćenje transporta robe i prevoznih sredstava prilikom uvoza, izvoza i tranzita na carinskom području Republike Srbije, a njihovim očitavanjem dobija se detaljan izveštaj o prevoznom sredstvu, ruti kojom se ono kreće, sadržini pošiljke, kao i vremenu poslednjeg emitovanja signala elektronskog lokatora u sistemu Uprave carina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.