NavMenu

BiH bar deceniju daleko od autoputa Sarajevo-Beograd - Srbija već počela realizaciju projekta

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 28.02.2019. 17:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stockr/shuttersdtock.com)Ilustracija
Iako je dogovor o trasi autoputa Sarajevo-Beograd za svaku pohvalu, u ovom trenutku Bosna i Hercegovina najmanje je deceniju daleko od konkretnih radova na ovom projektu.

- Nemamo odgovore na ključna pitanja, a to su: Ko je investitor i koji je način finansiranja? Odgovori na ta pitanja i dogovor o finansiranju, a radi se o ogromnom novcu, preduslov su za izradu studija, kojih ima najmanje desetak, od one za životnu sredinu do studije izvodljivosti itd. Mi nemamo ni idejni projekat, praktično ništa. Izrada studija je preduslov za izradu glavnog projekta, što će trajati godinama, a posle toga ide eksproprijacija zemljišta itd. Stotine miliona su neophodne samo za dokumentaciju. Sve je to vrlo, vrlo daleko, ali neka je barem počelo - ispričao je izvor Nezavisnih blizak celom ovom projektu.

Ono što je činjenica jeste da je Srbija već počela s ovim projektom, tačnije izgradnjom autoputa koji bi izašao u BiH. Pre nešto više od petnaestak dana Srbija je prema BiH uputila inicijativu da se odredi kontakt tačka kod Bijeljine, gde ovaj autoput treba da uđe u BiH.

- Službeno je precizirano da je kontakt tačka Sremska Rača i ona nije u suprotnosti sa prostornim planovima Republike Srpske. Utvrđeno je i da je u pripremi novi prostorni plan grada Bijeljine i ta kontakt tačka neće biti u suprotnosti s tim prostornim planom. Čim primimo neophodna mišljenja, Ministarstvo transporta i komunikacija će informaciju o kontakt tački uputiti Savetu ministara BiH na usvajanje i to je prva faza, a ja očekujem da to bude u roku od 15 dana - rekao je za Nezavisne Igor Pejić, sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH, dodajući da dalja procedura podrazumeva da se taj dogovor zaključi preko Predsedništva BiH, ali da tu ne bi trebalo da bude problema.

Ono što je u ovom trenutku sigurno jeste to da će u skorije vreme Srbija početi konkretne radove na ovom projektu, a prema nezvaničnim informacijama, i Republika Srpska će aktivnije početi da radi na ovom projektu, odnosno izgradnji autoputa od Bijeljine prema Brčkom.


U svakom slučaju, dogovor o trasi autoputa od Beograda do Sarajeva obradovao je mnoge lokalne zajednice, pa je tako Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, rekao da se sa budnom pažnjom prati svaka izjava u vezi s najavama o izgradnji tog puta.

- Za nas u Istočnom Sarajevu će u narednom periodu biti predmet interesovanja koji će se krak raditi prvi, jer su za nas važne obe komunikacije, ali nas interesuje ovaj krak koji ide kroz naš grad - rekao je Vuković.

Podsećanja radi, na sastanku u utorak, 26. februara, koji je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, organizovao s nadležnim ministarstvima za izgradnju autoputeva, dogovoreno je da trasa autoputa Beograd - Sarajevo ide od Bijeljine preko Brčkog do Lončara prema Tuzli i dalje preko Sarajeva, a brzi put da ide preko Pala, Rogatice i Višegrada s konekcijom za Goražde. Vrednost projekta procenjuje se na 3 mlrd EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.