NavMenu

Uskoro low cost letovi sa aerodroma Čenej?

Izvor: Dnevnik Utorak, 26.02.2019. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Uskoro bi s aerodroma Čenej mogli poleteti avioni niskobudžetnih kompanija (low cost), turistički i radnički čarter letovi, te avio-taksi letovi, a Javno preduzeće Urbanizam izradilo je konceptualni okvir plana detaljne regulacije Aerodroma Čenej, što znači da bi se on uskoro mogao naći pred građanima na javnom uvidu, piše novosadski Dnevnik.

Plan obuhvata približno 148 hektara sportsko-poljoprivrednog aerodroma, deo poljoprivrednog zemljišta kao i deo državnog puta Horgoš–Beograd.

Na Aerodromu Čenej trenutno se nalaze prostorije Aero-kluba Novi Sad.

Član Upravnog odbora aero kluba Novi Sad i nastavnik letenja motornih zmajeva Zoran Drakula kaže je da je zlatno doba Aero-kluba bilo između šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka kada je bilo aktivno mnoštvo sekcija i da je želja članova kluba da se u okviru aerodroma napravi turističko-sportski centar.

- Ideja nam je da se otvori restoran, da deca imaju igraonicu, da se može rekreativno leteti, a nije isključena ni izgradnja malog bazena i prenoćišta - kazao je Drakula, dodavši da bi to bilo "malo odmaralište pored aerodroma".

Aerodrom Čenej ima dugu tradiciju, a s njegovih pista su "poleteli" najbolji jugoslovenski piloti.

- Pokrajina ima oko dva miliona stanovnika kojima bi putovanje u gradove regiona, poput Soluna, Tivta, Budimpešte, Ljubljane ili Beča, bilo pojednostavljeno - ističe Drakula.


- Izgradnjom vazdušne luke u Novom Sadu rasteretio bi se Aerodrom Nikola Tesla. Naravno, nije u planu da u Novi Sad sleću džambo-džetovi i airbasovi jer pista nije dovoljno dugačka, već manji čarter-letovi.

Drakula je naglasio da je usvajanje Predloga da se izradi detaljna regulacija Aerodroma Čenej prvi realan korak ka ostvarivanju dugogodišnje želje Novosađana.

Takođe, ta ideja do sada nikada nije naišla na toliku podršku Grada, Pokrajine i Republike. Kako je kazao, javnost je dugo bila zbunjivana novinskim člancima u kojima su pominjani kargo-avijacija i veliki putnički avioni.

Inače, od leta će i za civilni vazduhoplovni saobraćaj biti otvoren i aerodrom Morava u Lađevcima kod Kraljeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.