NavMenu

Vozači kamiona negoduju zbog ugradnje elektronskih uređaja - Lokatori prave gužve na granici

Izvor: Novosti Ponedeljak, 25.02.2019. 10:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Svaki tovar robe koji ide van granica Srbije već nekoliko nedelja prate lokatori. Kamiondžije negoduju što im je Carina nametnula obavezu da na svojim prtljažnicima imaju elektronske uređaje, jer tvrde da je to još jedan razlog za stvaranje kolona teretnjaka na granicama. Carinici ističu da lokatori garantuju veći sigurnost, a prepreka su za šverc i krijumčarenje.

Fazna primena elektronskih lokatora počela je 21. januara, kažu iz Uprave carina (UC). Cilj je da se prati kretanje prevoznih sredstava, a time i poveća bezbednost tovara. Novim uređajima, tvrde, sprečava se nelegalna trgovina, krijumčarenje ljudi i narkotika.

Srpske prevoznike o novoj obavezi i postavljanju lokatora, nadležni su obavestili na sastancima, kako u UC, tako i u Regionalnim privrednim komorama u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Subotici. Međutim, ova odluka je izazvala veliko negodovanje vozača.

Neđo Mandić iz Udruženja za međunarodni transport, za Novosti, kaže da su svi vozači izrazito protiv ove odluke i da se pitaju zašto se postavljaju dodatni lokatori kada već postoje carinske plombe.

- Gužve na granicama se povećavaju od kada su carinici krenuli da postavljaju lokatore na kamione. Prvo su ih nameštali u Beogradu, Nišu i Vršcu, a sada uveliko i u ostalim gradovima, ali i na granicama. Nije nam jasno koja je svrha tih uređaja.

Prema njegovim rečima, vreme koje je potrebno da se ugradi jedan lokator je od 15 do 30 minuta po kamionu. Pored toga, dosta vremena odlazi i na slikanje i popisivanje podataka. Sve to utiče na stvaranje kolona na granicama.


- Već 15 dana naši carinici stavljaju lokatore na moj kamion, pa čekam više nego inače na granici. Međutim, po istovaru u Hrvatskoj ga skidaju - priča D. A. za Novosti.

Ugrađivanje lokatora ne postoji nigde u Evropi, pa se vozači pitaju zašto su nadležni pokrenuli ovaj projekat, koji, kako kažu, za sada samo stvara probleme.

Iz UC kažu da je prva faza uvođenja lokatora uspešno okončana i da uskoro planiraju prezentaciju za medije na kojoj će predstaviti rad sistema i objasniti njihovu svrhu.

Novi lokatori se, kako pišu Novosti, postavljaju odmah pored carinske plombe. Ovaj dodatni uređaj provlači se kroz isto mesto na kome je plomba i stavlja da visi pored nje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.