NavMenu

Još uvek bez tendera za Petrohemiju - Na ovogodišnjem spisku za privatizaciju MSK iz Kikinde, JAT tehnika, Jat apartmani, izdavačke kuće Rad i Prosveta

Izvor: Tanjug Subota, 23.02.2019. 10:40
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/BlueSkyImage)
Tender za prodaju pančevačke Petrohemije po svemu sudeći neće biti raspisan do kraja ovog meseca, kao što je očekivano i ranije najavljivano. Ministarstvo privrede planira da raspiše javni poziv za privatizaciju u toku 2019. godine, ali ne navodi bliže odrednice da li će to biti u prvom ili drugom polugodištu.

Nadležni iz ovog ministarstva uveravaju da je obrazovana radna grupa sa namerom da reši status preduzeća iz hemijskog kompleksa. Ona, kako kažu, kontinuirano razmatra moguće modele privatizacije, prati aktuelna kretanja na tržištu petrohemijskih proizvoda, kao i samo poslovanje Petrohemije.

– Preduslov za objavu javnog poziva jeste da preduzeće, subjekt privatizacije, dostavi potrebnu dokumentaciju, prvenstveno procenu fer tržišne vrednosti imovine, obaveza i kapitala sa stanjem na dan 31. decembar poslednje poslovne godine – kažu u Ministarstvu privrede za Politiku.

Od misije Međunarodnog monetarnog fonda, koja insistira da tender bude raspisan (jer se država na to obavezala u potpisanom Memorandumu) i koja je pre dve nedelje boravila u Beogradu, ništa konkretno nije rečeno. Osim da "tim MMF-a podržava planove vlasti da se odlučno krene u privatizaciju Petrohemije". Siniša Mali, ministar finansija, tokom protekle posete MMF-a u oktobru prošle godine povodom prve revizije novog programa "čuvarkuća", izjavio je da proces privatizacije pančevačke fabrike počinje krajem februara 2019. godine.

Na javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti, koji je Ministarstvo privrede raspisalo u martu 2017., nijedna kompanija nije odgovorila. U međuvremenu je moglo da se čuje da su poželjni kupci Kazahstanci, Rusi i Azerbejdžanci, odnosno kompanije iz država koje nemaju problem sa cenom nafte. U Ministarstvu privrede objašnjavaju da sva obraćanja potencijalnih investitora Ministarstvu privrede, pre raspisivanja javnog poziva, nemaju obavezujući karakter, odnosno ne obavezuju investitore da se prijave na tender.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da u ovom trenutku očigledno niko nije zainteresovan da kupi pančevačku fabriku. Bez obzira na to što je unapredila tehnologiju Petrohemija pripada krugu prljavih industrija.

– Teško da neko iz Evropske unije može da bude zainteresovan za nju upravo zbog te prljave tehnologije. Najprirodnije je da to budu Rusi, zato što sarađuju sa Petrohemijom, ali oni ne iskazuju interes da je kupe – smatra Savić.

On kaže da Petrohemija ima istorijske gubitke, ali ne pravi tekuće gubitke, trenutno dobro radi i država je ne dotira iz kase.

– Država pokušava da pronađe neki model strateškog partnerstva, kao što je to urađeno sa RTB Borom. Ako nema na vidiku ozbiljnijeg kupca jedino rešenje je održavanje statusa kvo. Ona trenutno državi nije na teretu. U slučaju da nafta drastično poskupi i preduzeće počne da pravi gubitke neće ništa drugo preostati nego da je likvidira ili da otvori stečaj, kao što je to urađeno sa Azotarom – kaže profesor Ekonomskog fakulteta.

Pančevačka fabrika je izašla iz stečaja, a kroz unapred pripremljen plan reorganizacije joj je otpisano 47,7% ili 36.937 miliona dinara duga. Preostala 52,3% obaveza konvertovano je u akcije preduzeća. Nadzorni odbor te kompanije saopštio je pre nekoliko dana da je prošle godine prihod kompanije bio 39,4 milijarde dinara, a bruto profit 917 miliona dinara.

– Neto rezultat je lošiji u odnosu na biznis plan zbog promena na "petrohemijskom tržištu" – ocena je Nadzornog odbora koja je objavljena u kompanijskom Informatoru.

Pančevačka fabrika jeste pod rednim brojem jedan na spisku za privatizaciju, ali nije jedina. Na sajtu Ministarstva privrede takvih je ukupno 88 preduzeća (pre četiri godine bilo ih je 560). Za tri preduzeća javni pozivi su u toku, a za preostala se rade analize.


– Od značajnijih preduzeća, čija se privatizacija očekuje u 2019., svakako je Saobraćajno preduzeće Lasta. Očekuje se i okončanje privatizacije FAM-a putem prodaje imovine zainteresovanom partneru, kao i da kineski investitor završi preuzimanje fabrike autobusa Ikarbus – navode u Ministarstvu privrede.

Za ovu godinu planirano je raspisivanje tendera i za MSK iz Kikinde, koji takođe dobro posluje, ali je i drugi ponovljeni tender proglašen neuspešnim u avgustu prošle godine. Na spisku su i: Jat tehnika, Jat apartmani, izdavačke kuće Rad i Prosveta.

– Preduzeća su dužna da urade procenu fer tržišne vrednosti imovine, obaveza i kapitala sa stanjem na dan 31. decembar poslednje poslovne godine, posle čega ćemo razmotriti objavu javnog poziva za prodaju. Rok za privatizaciju nije zakonski oročen (izuzev za društveni kapital, za koji je rok istekao 31. decembra 2015. godine) – kažu u Ministarstvu privrede i navode da očekuju okončanje privatizacije do kraja 2020. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.