NavMenu

Beograd nabavlja 230 novih autobusa za 45 mil EUR - Raspisivanje tendera krajem februara 2019.

Izvor: B92 Sreda, 20.02.2019. 09:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Beograd planira nabavku 230 novih autobusa, za šta će biti izdvojeno 45 mil EUR, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

U izjavi za Tanjug naveo je da će za kupovinu novih autobusa biti obezbeđeno ukupno 45 mil EUR jer će, osim 35 mil EUR koje će obezbediti Grad, GSP iz sopstvenih prihoda obezbediti još 10 mil EUR.

- Tender za kupovinu autobusa biće raspisan tokom sledeće nedelje, odmah posle Skupštine grada, i zavisno od cene koju dobijemo na tenderu očekujemo da ćemo imati između 210 i 230 novih autobusa na ulicama grada već od prvog septembra - rekao je Vesić i dodao da će rok za isporuku autobusa biti 150 dana.

Vesić je naveo da će to biti uvod u restrukturiranje GSP-a i promena u sistemu naplate karata kako bi se ta naplata povećala.

On je ukazao da Grad daje oko 27 milijardi dinara godišnje za gradski prevoz, od čega se samo oko devet milijardi naplati od karata, što znači da 18 milijardi ide direktno iz budžeta za finansiranje javnog prevoza.

- Nigde u svetu javni prevoz nije profitabilan, tako da ne može da bude ni u Beogradu, ali nigde u svetu se ne daje dve trećine para za subvencionisanje javnog prevoza. To je nešto što će morati da se promeni - podvukao je Vesić.


Primera radi, tih 18 milijardi dinara, koliko se daje direktno iz budžeta, vredno je kao 75 vrtića ili 75 škola ili više od 350 novih autobusa, možda čak i 400.

- To je nešto na čemu ćemo raditi tokom ove godine jer je gradsko saobraćajno jedino preduzeće u Beogradu, uz "Sava centar", koje ima gubitke - rekao je Vesić i dodao da sva druga gradska preduzeća funkcionišu normalno i sa pozitivnim bilansima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.