NavMenu

EBRD prvi put investira u dinarsku obveznicu u Srbiji

Izvor: eKapija Sreda, 20.02.2019. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: eivanov/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da pruža podršku razvoju domaćeg tržišta kapitala u Srbiji ulaganjem 542 miliona dinara, što odgovara iznosu od 4,6 mil EUR u dinarsku obveznicu koju je emitovala Erste banka Srbija.

Ovo je prva investicija EBRD-a u jednu obveznicu u domaćoj valuti u našoj zemlji.

Ova investicija će doprineti razvoju tržišta korporativnih obveznica u Srbiji koje je još u ranoj fazi razvoja i olakšaće pristup domaćim malim i srednjim preduzećima dugoročnijem finansiranju u domaćoj valuti, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Ovo je druga emisija dugoročnih dinarskih obveznica Erste banke u Srbiji. Planirani obim emisije od 3,5 milijardi dinara je premašen za više od 10%, budući da je tokom trajanja javne ponude realizovan upis i uplata obveznica u vrednosti od 3,87 milijardi dinara (protivvrednost 33 mil EUR).

EBRD je upisala 14% od ukupne ponude. Obveznice će biti listirane na Beogradskoj berzi, a dospevaju na naplatu za dve godine i jedan dan.

- Zadovoljni smo što možemo da podržimo emisiju obveznica Erste Banke u lokalnoj valuti. Ova investicija potvrđuje našu snažnu posvećenost razvoju lokalnog tržišta kapitala i korišćenju domaće valute, dinara, u domaćem finansijskom sistemu - poručila je Zuzana Hargitai, direktorka EBRD-a za zapadni Balkan.

Srbiji potrebne snažnije reforme

Nakon samo 2% u 2017. godini, ekonomski rast je porastao na preko 4% u 2018. godini, što je bilo potpomognuto oporavkom domaće potrošnje, dok je visoka stopa rasta izvoza neutralizovana kontinuiranim snažnim rastom uvoza. EBRD očekuje da će u 2019. rast biti usporen na 3,5% i dalje uglavnom zasnovan na domaćoj potrošnji i investicijama, koje će izbalansirati efekat povećanog uvoza.

Srbija je postigla značajnu fiskalnu konsolidaciju u proteklih nekoliko godina, uz podršku aranžmana sa MMF-om. Nakon godina deficita, zabeležen je fiskalni suficit, a javni dug je počeo da opada. Međutim, još uvek postoje značajni fiskalni rizici koji proizlaze iz velikih, nereformiranih društvenih preduzeća, dok reforme u javnom sektoru i poreskoj upravi napreduju prilično sporo.

Prema izveštaju, pored reformi u javnom sektoru, za dalji napredak neophodno je i dodatno poboljšanje poslovnog okruženja. Malim i srednjim preduzećima je potreban bolji pristup finansijama kao i transparentna pravila i jednaka primena. Ovaj sektor bi takođe imao velike koristi od razvoja nebankarskih finansijskih institucija i poboljšanih praksi vezanih za poreze, uključujući pojednostavljene poreske procedure, niže parafiskalne namete i bolju predvidljivost poreskih odluka i usluga.

Pored toga, potrebni su dodatni napori da se podrže tržišne transakcije nenaplativih kredita. Potencijalnim investitorima potrebno je olakšati pristup informacijama o postojećim nenaplativim kreditima, poboljšati vansudska restrukturiranja i povećati efikasnosti sudskih procesa

Izveštaj o tranziciji se bavi i migracijama kao posebnom temom koja je bitna u mnogim zemljama u kojima EBRD ulaže, uključujući i Srbiju, navodeći da stope međunarodnih migracija u regijama EBRD-a rastu od 1990. i stalno su više od globalnog proseka.

Izveštaj zaključuje da poboljšanje poslovnog okruženja i kvaliteta javnih usluga može značajno smanjiti želju ljudi da emigriraju.

Istovremeno, izveštaj govori i o pozitivnim aspektima emigracije, jer dok u kratkom roku emigracija smanjuje produktivnost firmi u zemlji porekla, ona dugoročno podstiče transfer znanja i podržava inovacije. Delimično kao rezultat toga, nove članice EU sužavaju jaz u odnosu na razvijene ekonomije u pogledu kvaliteta i broja patenata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.