NavMenu

DRI će 2019. objaviti 12 izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja - Građani moraju da znaju kako se troši javni novac

Izvor: Tanjug Utorak, 19.02.2019. 15:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov)Ilustracija
Sprovođenje revizija svrsishodnosti veoma je važno jer one daju odgovore na pitanja da li se novac troši na pravi način ili se možda manje ulaže u nešto korisno, a u šta bi inače trebalo više ulagati, rečeno je na konferenciji u beogradskom hotelu Metropol.

Na konferenciji "Kako revizije svrsishodnosti poslovanja utiču na rad korisnika javnih sredstava u Srbiji?", u organizaciji Državne revizorske institucije (DRI), najavljeno je da će ta institucija u ovoj godini sprovesti i objaviti 12 izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja, što je šest puta više takvih revizija u odnosu na 2018.

Neke od revizija svrsishodnosti poslovanja koje će DRI sprovesti u toku ove godine odnose se na efikasnost informacionog sistema kod određenog korisnika, prevenciju poplava, obezbeđivanje konkurencije u javnim nabavkama, upravljanje vodovodnom infrastrukturom, dostupnost i ispravnost vode za piće, upravljanje industrijskim otpadom...

DRI da uoči slabosti u poslovanju

Predsednik DRI Duško Pejović rekao je da se zahvaljujući revizijama svrsishodnosti proverava da li su sredstva subjekata revizije upotrebljena u skladu sa načelima ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti. Kako je naveo, uloga DRI je da uoči slabosti u poslovanju, da se to predoči javno i transparentno, a da se prati i sprovođenje preporuka.

Do sada je DRI sprovela ukupno osam revizija svrsishodnosti, a povećanjem njihovog broja se uvećavaju i kapaciteti za sagledavanje sistemskih problema.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je to ministarstvo u potpunosti ispoštovalo preporuke DRI kada je reč o načinu formiranja komisija i povremenih radnih tela u okviru ministarstva.

- U poslednje tri godine dosta toga smo uradili da unapredimo rad komisija i da transparentno predstavimo njihov rad naročito kada je reč o komisijama gde članovi dobijaju određenu naknadu za angažovanje - rekla je Kuburović.

Kako je navela, zahvaljući projektu, ne samo da je unapređen rad komisija već je formirana i aplikacija koja vodi evidenciju svih komisija i omogućava lakše sastavljanje svih izveštaja o radu, zatim koja sadrži sve podatke koji se odnose na zakonski osnov, sastav, odnosno kako se biraju članovi...

Ona je navela da finansijska odgovornost i transparentnost imaju sve veći značaj u globalnoj borbi protiv korupcije. Takođe je istakla da je važno jačati i internu kontrolu unutar svih državnih organa. Ministarstvo pravde će, kako kaže, uvek biti na raspolaganju DRI, kako bi zajedno radili na unapređenju transparentnosti i odgovornosti.

Javnost mora da bude obaveštena o svim problemima

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu Aleksandra Tomić istakla je da je važno da javnost bude obaveštena o svim problemima koji se dešavaju u društvu. Ona je kao primer navela formiranje komisija na lokalnom nivou za poslove za koje već postoje organi i da je članstvo u njima bilo plaćeno.

Na to "preklapanje komisija" kaže, odlazi dosta novca iz budžeta, a može se iskoristi za nešto svrsishodnije, na primer izgradnju ili obnovu bolnica, škola...

Tomić navodi da se na lokalu dešavalo da se formiraju komisije koje se odnose na rešavanje pitanja bespravnih građevinskih objekata, a unutar lokalnih samouprava postoji posebno odeljenje koje se time bavi.

- Takođe na lokalu imate društvene delatnosti kao poseban deo, a onda se dešavalo da se formira komisija za oblast sporta, socijale, a sve to može da radi odeljenje za društvene delatnosti. Tako se izvlači više novca iz budžeta i to se dešava svakodnevno, budžet Republike Srbije gubi dosta sredstava koja mogu da se iskoriste za nešto svrsishodnije - rekla je Tomić.

Današnja konfencija je praktično završni događaj na projektu tehničke podrške "Unapređenje finansijske odgovornosti u institucijama Republike Srbije kroz eksterne revizije", u okviru Fonda za dobru upravu kojim je Vlada Ujedinjenog kraljevstva podržala DRI.

Britanija Srbiji odobrila 6 mil EUR kao pomoć reformama

Zamenica ambasadora Ujedinenog kraljevstva u Srbiji Trejsi Galager rekla je da su revizije važne zbog uspostavljanja veće finansijske odgovornosti. Ona je rekla da je važno što će broj revizija svrsishodnosti povećava i što će se prvi put raditi u IT sektoru u cilju dobijanja najbolje prakse poslovanja.

Galager je ukazala da je Vlada Ujedinjenog kraljevstva od 2015. godine Srbiji kao pomoć reformama odobrila 16,5 mil EUR, a ove godine je opredeljeno oko šest miliona.

Na skupu je bilo reči o efektima jedne od revizija svrsishodnosti poslovanja na temu "Efikasnonot i ekonomičnost primene pregovaračkog postupka bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda" o kojoj je izveštaj objavljen 2017. godine, pokazuje da su subjekti revizije tokom i nakon sprovedene revizije značajno smanjili, a u nekim slučajevima i prestali da koriste ovaj postupak nabavke.

U analizi druge revizije na temu opravdanost formiranja komisija došlo je do smanjenja bruto naknada članovima komisija i drugih radnih tela sa 378 miliona dinara u 2014. na 350 miliona dinara u 2017. godini. Značajan efekat te revizije ogleda se i tome što su u Zakon o budžetu počev od 2017. kao i Uputstvo za izradu budžeta integrisane sve preporuke ove revizije, rečeno je na konferenciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.