NavMenu

Do kraja 2019. gotova gradnja Kardiohirurgije na UKC Republike Srpske - Najsavremenija oprema u objektu vrednom blizu 10 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.02.2019. 16:12
Komentari
Podeli
(Foto: UKC RS)
Do kraja 2019. godine trebalo bi da bude završena gradnja objekta Kardiohirurgije na Univerzitetsko-kliničkom centru RS (UKC RS) vredna 19,5 mil KM (9,8 mil EUR), potvrđeno je eKapiji iz UKC RS.

Ova klinika će biti smeštena u Južnom krilu i imaće površinu od 1.500 m2. Izvođač radova, koji su počeli u novembru 2018. godine, je Health Support Services.

- Odeljenje će imati četiri operacione sale - grudna, vaskularna, te dve kardiohiruške, uz sve potrebne prateće ambulante i prostore za pripremu i oporavak pacijenata. Operacione sale su modularne, izrađene i opremljene prema svetskim standardima. Svi sistemi su potpuno automatizovani i integrisani u centralni sistem UKC RS, što daje velike mogućnosti samim hirurzima. Touch paneli u salama omogućavaju pristup svim nalazima i potrebnim pretragama koje je pacijent već obavio, a nalaze se u centralnom sistemu. Biće omogućeno praćenje operacija u realnom vremenu u 4K tehnologiji na udaljenoj lokaciji, što će biti od velike koristi i za studente i specijalizante Medicinskog fakulteta. Hirurzi će po potrebi, putem video linka i opreme integrisane u operacione sale moći u realnom vremenu da se konsultuju sa kolegama iz celog sveta - rekli su iz UKC RS za eKapiju.

Nakon što budu završeni radovi ovde će biti instaliran najnoviji protivpožarni sistem, podeljen u sektore koji su povezani sa centralnim nadzorom i upravljanjem.

- Imajući u vidu činjenicu da je objekat specifičan u funkcionalnom smislu, biće instalirani sistemi za zaštitu od strujnog udara i sistemi za neprekidno napajanje električnom energijom, tako da je praktično nemoguće da objekat ostane bez struje čime bi se eventualno ugrozili ljudski životi, a istovremeno korišćenje električne energije je maksimalno osigurano od neželjenih posljedica.

Objekat Kardiohirurgije biće u potpunosti "pametan", odnosno svi sistemi koji su ugrađeni moći će da se nadziru, kontrolišu i upravljaju preko centralnog sistema nadzora i upravljanja, smeštenog u data sobi. To će omogućiti i racionalno korišćenje energije i maksimalne uštede u pogledu električne energije i grejanja.

- U toku su pregovori sa eminentnim stručnjacima iz Srbije, Slovenije i Austrije koji će dolaziti u UKC RS kako bi izvodili kardiohirurške procedure. Paralelno, naši lekari će odlaziti na petogodišnje specijalizacije u inostranstvo kako bi nakon edukacije počeli samostalno da obavljaju najsloženije kardiohirurške zahvate. Nakon izgradnje, opremanja i puštanja u rad Kardiohirurgije, naši pacijenti neće morati da odlaze u inostrantvo gdje su dugačke liste čekanja kako bi bili podvrgnuti složenim operativnim zahvatima iz ove oblasti, a samim tim smanjiće se troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kao i troškovi porodica pacijenata - ističu iz UKC RS.


U narednom periodu planirana je rekonstrukcija zgrade Ginekologije u kojoj se nalaze i Pedijatrija i Dečija hirurgija, a biće rekonstruisana i zgrada Klinike za infektivne bolesti i izgraditi Klinika za psihijatriju. Sve medicinske ustanove, kao i parking biće smeštene u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

- Regulacionim planom obuhvaćena je izgradnja objekata Medicinskog fakulteta, Centra za obrazovanje i istraživanje, Fakulteta zdravstvene nege i Medicinske škole. Takođe, će biti izgrađene višeetažne garaže sa oko 2.200 garažnih mesta čime će trajno biti rešen problem parkinga za sve pacijente i zaposlene UKC RS.

Plan je da UKC RS dobije status najsavremenijeg i najmodernijeg kliničkog centra u regionu - zaključili su iz UKC RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.