NavMenu

Manifestacija "Najbolje vino Banata" u Zrenjaninu

Izvor: eKapija Nedelja, 17.02.2019. 10:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Refat/shutterstock.com)Ilustracija
Manifestacija "Najbolje vino Banata" organizuje se u Kulturnom centru Zrenjanina u toku februara 2019. godine. Organizatori su Klub Vina iz Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Turistička organizacija grada Zrenjanina a pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin.

Završnica manifestacije biće održana u petak, 1. marta 2019. u Kulturnom centru u 12 časova, kada će uz umetnički program biti proglašena najuspešnija vina Banata, a uz degustaciju takmičarskih vina i Banatskog Šilera, piše portal zrklik.com.

- Manifestacija "Najbolje vino Banata" je takmičenje od izuzetnog značaja za kulturu vina u našoj regiji iz više razloga. Najpre jer promoviše proizvodnju vina iz sopstvenih malih vinograda Banata, promoviše i najviše standarde u kvalitetu vina, oslikava stvarno stanje potencijala za proizvodnju vina, ne pravi razliku u odnosu na amatere i profesionalce i povezuje lokalna seoska udruženja Banata - rekao je na konferenciji povodom početka manifestacije Goran Marinković, direktor Kulturnog centra Zrenjanina.

O propozicijama takmičenja govorio je Šandor Šomođi predsednik Kluba Vina Zrenjanin.

- Takmiče se vina iz četiri kategorije: belo, roze, crveno i šiler. Predaja uzoraka je 22. i 23. februara (2X0,75lit.). Žiriranje je u utorak, 26. februara od 10 do 15 časova, a 1. marta proglasićemo pobednika uz umetnički program u Holu Kulturnog centra Zrenjanina i javnu degustaciju takmičarskih vina i Banatskog Šilera - rekao je Šomođi.

Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina rekao je da se Turistička organizacija uključila u organizovanju takmičenja "Najbolje vino Banata" i izrazio nadu da će naredne godine grad Zrenjanin dobiti i festival vina.

Vinska tradicija u Banatu

Iako Banat nije istorijsko vinogorje, ravnica ima svoje pomalo zaboravljeno vino: tradicionalni Banatski Šiler, koji se pravi po posebnom postupku irazlikuje se od drugih vina. Nema sela, u kojem se nije pravilo ovo vino u prošlosti. Ne samo u bircovima i po kućama, nego se pilo u svatovima i na proslavama.

Manifestacija Najbolje vino Banata vraća popularnost pravljenja ovih vina na selu kao značajan gastro elemenat u seoskom turizmu. Očekuje se, promenom zakona o vinu, da će sva sela imati barem po dve, tri male vinarije. To je trend i praksa u svim okolnim zemljama…


Manifestacija Najbolje vino Banata ujedno i obrazuje i usmerava buduće vinare kroz vrhunsko ocenjivanje njihovih proizvoda.

Banatski šiler - lokalni brend

Kulturu pravljenja vina u banatske krajeve doneli su doseljenici, Nemci iz oblasti Alzasa i Lotaringije. U Švajcarskoj, u gradu Graubünden-u i danas proizvode Schiller Wine, na isti način, kao i kod nas: iz malih vinograda, gde uvek ima mnoštvo sorti grožđa, u jednom danu se obere ceo vinograd, i nakon muljanja ostavi na pokožici da dobije blago-crvenu boju, pa se zatim otače i neguje.

Svaki vinograd daje značajno različita vina. Ova veoma voćna i aromatična vina se piju mlada do sledeće berbe. I danas stariji ljudi pamte vinograde u svojim selima, i način spravljanja ovih domaćih vina. Enološki gledano ovaj postupak u mnogome odstupa od akademskih tehnologija, ali je prepoznatljiv, autentičan i zato treba da bude zaštićen brendom Banata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.