NavMenu

Najnižu minimalnu platu u regionu ima Crna Gora, minimalac u Srbiji 231 EUR

Izvor: Al-Jazeera Balkans Subota, 16.02.2019. 20:12
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Minimalna plata u regionu najniža je u Crnoj Gori - 193 EUR i šest puta je manja nego u Nemačkoj. Iznos zakonom propisane minimalne plate u evropskim zemljama se značajno razlikuje.

Minimalac u Švajcarskoj, koja nije članica Evropske unije, iznosi 2.709 EUR i gotovo je 12 puta veći od minimalca u Bugarskoj, koja je članica EU (222 EUR). U Švajcarskoj nema minimalne plate u svim kantonima te je ovo prosek minimalaca u kantonima Jura i Neuchatel.

Najniži minimalci su u istočnoevropskim državama - u Moldaviji minimalna plata iznosi 105 EUR, Belorusiji 115 EUR, Ukrajini 118 EURi Rusiji 124 EUR.

U zemljama regiona najniži minimalac je u Crnoj Gori - 193 evra.

Slična situacija je i u Severnoj Makedonij – 195 EUR. U Bosni i Hercegovini, prema zvaničnoj statistici, minimalna plata iznosi 208 EUR, nešto viša je u entitetu Republika Srpska – oko 230 EUR.

U Hrvatskoj 405 EUR, u Sloveniji 667 EUR. Ovi iznosi su gotovo šest puta niži od iznosa nemačkog minimalca i čak 14 puta od švajcarskog. Minimalac u Srbiji iznosi 231 EUR.

Iako je u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Severnoj Makedoniji veći iznos minimalne plate nego u Crnoj Gori, zvanične prosečne plate u ovim državama su manje. U Hrvatskoj minimalna plata iznosi 405 EUR, a u Sloveniji 667 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.