NavMenu

"Srbijagas" preuzima "Gas promet" iz Pala

Izvor: Beta Četvrtak, 11.06.2009. 11:30
Komentari
Podeli

Novosadska kompanija "Srbijagas" uskoro će preuzeti preduzeće "Gas promet" iz Pala, a u Republici Srpskoj očekuju da će se time stvoriti preduslovi za priključenje tog dela BiH na planirani krak gasovoda Južni tok.

Proces preuzimanja "Gas prometa" biće pokrenut memorandumom o razumevanju i načinu rešavanja imovinskih odnosa između dva preduzeća, koji će uskoro biti potpisan u Beogradu, pišu "Nezavisne novine".

Prema tom sporazumu, "Srbijagas" će kroz konverziju svojih potraživanja dobiti 40% akcija "Gas prometa" od postojećih 65% koje su u vlasnštvu RS. Preostalih 25% akcija zadržaće Vlada RS, dok će ostatak imati javni i investicioni fondovi, i mali akcionari preduzeća iz Pala.

Novosadska kompanija će, kako je planirano, dobiti najveći deo vlasništva nad 22 kilometra dugim gasovodom od Gornjeg Šepka do Karakaja, kod Zvornika, koji bi mogao da bude spojen na krak gasovoda Južni tok, koji preko Srbije ide od Rusije ka zapadnoj Evropi.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS nisu mogli da potvrde informaciju o preuzimanju, ali su rekli da je Vlada donela odluku o potpisivanju memoranduma o razumevanju i načinu rešavanja imovinskih odnosa između kompanija "Srbijagas" i "Gas promet".

Kako saznaju "Nezavisne novine", planirano je da pomenuti memorandum bude potpisan sledeće sedmice u Beogradu.

Kompanija "Gas promet" osnovana je 1998. na imovini predratnog NIS-ovog gasovoda, i to kao strateško preduzeće sa 65% državnog kapitala.

Milomir Draganić, direktor "Gas prometa", ocenio je vrlo bitnim da NIS, odnosno "Srbijagas", uđe u vlasničku strukturu tog preduzeća kako bi RS dobila nesmetan pristup skladištu gasa u Banatskom Dvoru.

- Njihovim ulaskom kao partnera dobijamo najvećeg "igrača" u regionu što se tiče gasa i RS bi time konačno rešila probleme nestašice i nabavke gasa - kazao je Draganić koji je podsetio da je BiH jedina zemlja u regionu koja nema kapacitete za skladištenje gasa.

Osim nesmetanog pristupa skladištu u Banatskom Dvoru, banjalučki list saznaje i da je Vladi RS obećano da će kompanija "Srbijagas" proširiti gasnu mrežu u RS kojom su trenutno pokriveni samo Zvornik i Istočno Sarajevo.

"Srbijagas" i ruski "Gazprom", većinski vlasnik NIS-a, do kraja juna ove godine formiraće zajedničko preduzeće za gradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.