NavMenu

Dve nove metode lečenja na Institutu Dedinje - Rotaciona aterektomija i "no touche" procedura

Izvor: eKapija Utorak, 12.02.2019. 08:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com)Ilustracija
Dve nove metode lečenja, rotaciona aterektomija - koja se primenjuje u lečenju perifernih arterija i "no touche" procedura, koja "čuva" bajpas "od dodirivanja" i time mu produžava vek trajanja, izvedene su u ponedeljak, 11. februara, na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Te procedure izveli su doktori te ustanove, uz podršku stručnjaka iz inostranstva, prof. dr Domingos Ramos de Souzom sa klinike Orebro u Švedskoj i dr Vinka Viđaka iz Hrvatske, saopštio je Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Koliko je to značajno za takve bolesnike, dovoljno je reći da bolest perifernih arterija neretko vodi ka amputaciji nekog od ekstremiteta, a najčešće su opasne po život.

Rotaciona ateroktomija je procedura koja će omogućavati "pročišćavanje" kalcifikatima zapušenih perifernih krvnih sudova, posebno kod pacijenata sa veoma izraženim, velikim naslagama, te višestrukim suženjima, kod kojih je, do sada, standardna balon-dilatacija i ugradnja stentova bila ne samo veoma otežana, već često i veoma rizična, skopčana sa mogućim komplikacijama koje ugrožavaju život, kao što je pucanje aorte. Ova rotaciona aterektomija ovakvim, rizičnim pacijentima omogućava bezbednu intervenciju sa ugradnjom stentova na obolelim arterijskim segmentima.

U proceduri koja je sprovedena kod pacijenta Aleksandra Đurkovića, periferne arterije su "pročišćene" toliko uspešno, da čak nije bila potrebna ugradnja stenta.

- Zadovoljstvo mi je što sam u prilici da mojim kolegama sa Dedinja, sa kojima, inače, godinama sarađujem, prenesem iskustvo u ovoj izvanrednoj proceduri koja je ogroman iskorak u lečenju periferne arterijske bolesti, tim pre što ona u ovim našim delovima Evrope ima 10 do 14% veću učestalost nego, na primer u Velikoj Britaniji. Ova metoda uveliko smanjuje potrebu za operativnim zahvatima, praktično podrazumeva jednodnevno lečenje, a naš pacijent već sutra može poći kući. A što je veoma značajno, nakon ovako očišćenih krvnih sudova, značajno se povećava, ne samo dužina života, već i njegov kvalitet – izjavio je prof.dr Vinko Viđak, koji je do sada izveo oko 100 ovakvih intervencija.

Istog dana, mentor timu naših kardiohirurga bio je prof. dr Domingos Ramos de Souza, sa klinike Orebro u Švedskoj, sa kojim su novu, "no touche" procedure radili naši kardiohirurzi Aleksandar Milutinović, Željko Bojović i Slobodan Lokas. Ova, za nas nova procedura, u svetu je već potisnula dosadašnji način "uzimanja" i pripremanja vene-safene, kako bi poslužila kao venski graft, odnosno čuveni bajpas kod koronarnih operacija, navodi se u saopštenju.

- "No touche" tehnika pripreme venskog grafta za bajpas, podrazumeva maksimalnu pažnju u procesu pripreme za operaciju, gde se vena uzima zajedno sa okolnim tkivom, što nije bio slučaj. Time se isključuje bilo kakvo oštećenje, unapređuje njena trajnost, a time i produžava život operisanih pacijenata. Ugradnja koronarnog bajpasa je najčešća hirurška metoda u celom svetu, pa je, koliko za pacijenta toliko i za celo društvo izuzetno značajno da se podigne kvalitet trajnosti ove operacije, da se ne bi, posle izvesnog niza godina ponovo radila, što je problem i za pacijenta, a i za ekonomiju i budžet društva.

Ovakvih bolesnika je veoma mnogo, to je milionska populacija. Pažljiva, nežna preparacija venskog grafta, njegovo uzimanje sa okolnim tkivom, bez ikakvog dodirivanja venskog zida, garancija je njegove trajnosti – kaže prof. dr Souza, koji je dokazao da takvom procedurom reparacije grafta, njegovo preživljavanje može biti i u 90% slučajeva duže od 10 -15 godina, koliko je sada u oko 60% operisanih sa koronarnim bajpasom.

Preparacija safenske vene je prof. dr Souzi donela svetski ugled, a pacijentima sa takvim venskim bajpasom duži život, jer sa okolnim tkivom uzet i sačuvan venski graft, tvrde stručnjaci, na nivou je zdrave grudne arterije, odnosno arterijskog grafta koji se smatra trajnijim i boljim od venskog i obećava dugoročan rezultat, saopštio je Institut.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.