NavMenu

Roboti će nas spasiti od gladi - U Britaniji se osniva prvi svetski Centar za agroprehrambenu robotiku

Izvor: Agroklub Ponedeljak, 11.02.2019. 14:56
Komentari
Podeli
(Foto: Willyam Bradberry/shutterstock.com)
U Velikoj Britaniji se osniva prvi svetski Centar za doktorske studije za agroprehrambenu robotiku. Industrijski partneri su im John Deere, Syngenta i drugi.

Proizvodnja hrane predstavlja sve veći izazov u celom svetu. Negde je problem manjak obradivih površina, negde manjak radne snage. Tu su i klimatske promene koje od današnje poljoprivrede u najširem mogućem kontekstu zahtevaju dobro planiranje, traže pridržavanje novih pravila, redukciju pesticida, vode i druga ograničenja. Čini se kako je rešenje svim ovim izazovima - robotika.

Prvi svetski Centar za doktorske studije (CDT) za agroprehrambenu robotiku osniva se na Univerzitetu Linkoln u Velikoj Britaniji, u saradnji sa Univerzitetom u Kembridžu i Univerzitetu East Anglia.

Istraživačko veće za inženjerstvo i fizičke nauke dodelilo je 6,6 miliona funti novom Centru, koji očekuje ogroman priliv visokih stručnjaka za robotiku, u vreme koje je vitalno za agroprehrambenu industriju, navodi Freshplaza.

CDT će osigurati financiranje i obuku za najmanje 50 studenata doktorskih studija, a koje će podržati glavni industrijski partneri, te će biti specijalizovani u područjima kao što je autonomna mobilnost u izazovnim okruženjima, berba poljoprivrednih kultura, lagana robotika za rukovanje osetljivim prehrambenim proizvodima i "ko-botovi" za održavanje sigurne saradnje između ljudi i robota te interakcije na farmama i fabrikama.

Tom Duket (Tom Duckett), profesor robotike i autonomnih sistema na Univerzitetu Linkoln, novi je direktor Centra.

- Tehnologije automatizacije i robotike postavljene su kako bi transformisale globalnu industriju - samo će u Veilkoj Britaniji u sledećoj deceniji ekonomskog razvoja doneti 183 milijarde funti. Agro prehrambena industrija je najveći proizvodni sektor u Velikoj Britaniji, dvosturko veći od automobilske i vazduhoplovne industrije te podržava prehrambeni lanac, od farme do tanjira, a generiše globalnu dodatnu vrednost (BDV) u iznosu od 108 milijardi funti, sa 3,9 miliona zaposlenih u zaista međunarodnoj industriji - rekao je Duket pojasnivši kako je globalni prehrambeni lanac pod pritiskom rasta stanovništva, klimatskih promena, političkih pritisaka koji uticu na migracije. Kaže kako se populacija kreće iz ruralnih u urbane regije, a veliki izazov je i demografski staro stanovništvo u razvijenim gazdinstvima.

- Rešavanje tih izazova zahteva novu generaciju visokoobrazovanih iskusnih naučnika i voditelja, a naš će novi centar biti posvećen pružanju tih stručnosti. Biće to prava žarišna tačka za inovacije u robotici u Velikoj Britaniji - najavio je Duket.

Dakle, ovaj Centar okuplja jedinstvenu saradnju vodećih istraživača sa već spomenutih univerzitata smeštenih u srcu britanskog poljoprivredno-prehrambenog sektora, zajedno sa Centrom za proizvodne tehnologije uz, kako smo već spomenuli, podršku vodećih industrijskih partnera iz cele zemlje kao što su Džon Dir (John Deere), Sindžeta (Syngenta), G' s Growers i drugi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.