NavMenu

Loznica dobija novu rasvetu - Pametne sijalice u 20 ulica

Izvor: Lozničke novost Ponedeljak, 11.02.2019. 15:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Take Photo/shutterstock.com)Ilustracija
Zamena stare rasvete novim LED sijalicama rađena prošle godine u potpunosti je, sa oko 15 miliona dinara, finansirana iz gradske kase, a taj posao biće nastavljen i ove godine, kaže direktor JP Loznica razvoj Nikola Dragićević. Prema njegovim rečima, zamena je potpuno urađena u 20 gradskih ulica, ostale su još dve, a onda se nastavlja dalje po mesnim zajednicama.

- Stara ulična rasveta zamenjena je novom, savremenom, štedljivom LED rasvetom. Prvo je to urađeno u centralnim gradskim ulicama i prilaznim putevima, valjevskim, šabačkim, Ulici Republike Srpske. U ovoj godini planiran je nastavak zamene da bi se dobila kvalitetnija rasveta na ulicama, uštede u potrošnji struje i smanjenje troškova njenog održavanja. Postojeće sijalice od 125 i 250 vati, koje su većinom bile u upotrebi, zamenjene su novim snage 120 vati, s tim što one mogu da se podešavaju i rade u različitim režimima. To je takozvana pametna LED rasveta koja neće biti uključivana vremenskim relejima nego sama po potrebi sa prvim sumrakom i gasiti sa svitanjem. U budžetu je previđen novac i za ovu godinu, očekuje se javna nabavka, i taj posao biće sigurno nastavljen. Inače, prema ugovoru imamo garanciju deset godina na održavanju LED rasvete tako da će i tu biti uštede - kaže on.

Efekti ove zamene biće vidljivi u narednih godinu dana, ali osim uštede u potrošnji struje za javnu rasvetu značajne se očekuju i na proširenju postojeće mreže novom rasvetom tamo gde je nije bilo. Dragićević objašnjava da će stare skinute sijalice biti korišćene za postavljanje u neke MZ koje uopšte nisu imale rasvetu, ali i kao rezervni delovi.


LED rasveta će u gradskim ulicama raditi punim kapacitetom, ali će tamo gde je manja frekvencija saobraćaja i pešaka njen intezitet biti smanjen i neće raditi sa 120 vati.

Na tim mestima osvetljenje će takođe biti dovoljno, a rasveta će funkcionisati tako da se pojačava kako se neko približava banderi, a kako je prolazi, smanjuje i tako redom čime će biti smanjena potrošnja struje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.