NavMenu

Sporazum kompanije IBM i Instituta za fiziku - razvoj superračunarstva u Srbiji

Izvor: Beta Utorak, 09.06.2009. 13:59
Komentari
Podeli

Institut za fiziku Srbije i kompanija za informacione tehnologije IBM potpisali su danas (9. jun 2009. godine) sporazum o saradnji u razvoju superračunarstva u Srbiji, saopštio je IBM.

- Partnerski odnos Instituta za fiziku, koordinatora nacionalne superračunarske inicijative "Plavi Dunav", sa kompanijom IBM Srbija proizilazi iz uočene potrebe za uspostavljanje saradnje na realizaciji ključnih istraživačkih, razvojnih i obrazovnih aspekata ove nacionalne inicijative - navodi se u saopštenju.

Sporazum su potpisali direktor Instituta za fiziku Dragan S. Popović i direktor IBM Srbija Miloš Đurković.

Superračunari imaju višetruko veći kapacitet od ličnih računara i koriste se za složene zadatke, poput naučnih istraživanja i simulacije klimatskih modela.

Srbija je krajem prošle godine primljena u Evropsko partnerstvo za superračunarstvo (PRACE), koje ima 18 članova, a to su Francuska, Nemačka, Holandija, Španija, Velika Britanija, Austrija, Finska, Grčka, Italija, Norveška, Poljska, Portugal, Švedska, Švajcarska, Kipar, Irska, Srbija i Turska.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.