NavMenu

Brus i Blace do 2022. dobijaju prečistače otpadnih voda - Projekat vredan 11,5 mil EUR

Izvor: RTS Nedelja, 10.02.2019. 16:33
Komentari
Podeli
Ilustraciija (Foto: mr.water/shutterstock.com)Ilustraciija
Grad Kruševac i opštine Brus, Blace i Aleksandrovac potpisale su Memorandum o zaštiti vodozahvata Ćelije. Prioritet lokalnih samouprava je izgradnja pogona za prečišćavanje otpadnih voda i reka Blatašnice i Rasine koje se ulivaju u jezero.

Do 2022. godine izgradiće se dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Blacu i Brusu.

- Izgradnjom ovog postrojenja Opština Blace rešava dugogodišnji problem koji ima sa rekom Blatašnicom. Pored toga, rešavamo i problem pijaće vode - objašnjava Milan Ćurčić, predsednik Opštine Blace.

Ovaj projekat vredan 11,5 mil EUR finansiraće se iz IPA programa. Glavni donator je Vlada Kraljevine Švedske.

- Posebno je značajno izgraditi ova postrojenja, zbog očuvanja vode za piće. Treba uspostaviti saradnju, ne samo između opština već i među javno-komunalnim preduzećima koja se bave ovim pitanjem - smatra Tomas Nilom, ekspert za vodu iz Švedske.

Formirana je radna grupa i urađena projektna dokumentacija o integralnom upravljanju vodama. Cilj je da se na duži rok obezbede dovoljne količine pijaće vode.

- Mislim da će se održati razne aktivnosti koje će suštinski i na jedan racionalan način zaštititi akumulacija Ćelije, naročito kada se ima u vidu da se nekoliko stotina hiljada ljudi sa ovog jezera snabdeva zdravom pijaćom vodom - kaže Jugoslav Stajkovac, predsednik Opštine Aleksandrovac.

- Grad Kruševac je zainteresovan za zaštitu jezera Ćelije, s obzirom na to da mi pijemo vodu iz tog jezera ali i da voda ne poznaje granice zainteresovani smo i za zaštitu svih voda, kako površinskih tako i podzemnih - tvrdi Olivera Drenovac, pomoćnica gradonačelnice Kruševca za ekologiju.

Plan je, da se u narednih nekoliko godina, izgrade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i u Aleksandrovcu, Trsteniku, Ćićevcu i Varvarinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.