NavMenu

Hrvatska vlada i nemački institut potpisuju memorandum o razumevanju - U planu otvaranje pogona za fotonaponske panele

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 08.02.2019. 15:04
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Fraunhofer institut za solarne sisteme (ISE) iz Frajburga i Vlada Hrvatske nameravaju da u martu potpišu memorandum o razumevanju o saradnji u istraživanju i razvoju, koja uključuje i otvaranje pogona za proizvodnju fotonaponskih (PV) panela u Hrvatskoj.

Ova najava došla je posle posete hrvatske ministarke za regionalni razvoj i fondove EU Gabrijele Žalac Institutu, gde se susrela sa direktorima Hans-Martinom Henningom i Andreasom Bettom. Poseta je organizovana kako bi se konkretizovala saradnja u istraživanju i razvoju između dve zemlje i uspostavila integrisana linija za proizvodnju fotonaponskih panela (10 GW - GreenFAB) u Hrvatskoj u okviru regionalnog razvoja, saopštio je Institut.

U saopštenju se navodi i da ova poseta predstavlja važan korak za program Vallis Solaris u Hrvatskoj, koji se priprema već nekoliko godina.

Investicioni plan programa Vallis Solaris, kako je navelo Ministarstvo za regionalni razvoj i fondove EU u svom saopštenju, podeljen je u četiri faze. Plan predviđa početak proizvodnje fotonaponskih panela za godinu i po dana, dok bi pun kapacitet proizvodnje mogao da se dostigne za 8 do 10 godina, navelo je Ministarstvo.

Ukupna investicija u deo Programa koji se odnosi na PV panele je 5 mlrd EUR, uz otvaranje 5.000 novih radnih mesta i značajno povećanje hrvatskog izvoza.


Programom je predviđeno pokretanje proizvodnje fotonaponskih sistema, počevši od materijala, preko ćelija prve generacije, do invertera i komponenti sistema. U završnoj fazi projekta biće uspostavljena proizvodnja silikona i solarnog stakla.

Drugi cilj Programa je da promoviše transfer tehnologije između Fraunhofer ISE i univerziteta i instituta u Hrvatskoj. Fokus u tom transferu bio bi na pametnim sistemima, kao što su pametni gradovi, pametna ostrva i pametne luke, kao i na fotonaponskim aplikacijama, kao što su building-integrated photovoltaics (BIPV) i agro-photovoltaics.

Treća komponenta Programa je transfer i uspostavljanje tehnologija za skladištenje energije i proizvodnju stacionarnih i mobilnih baterijskih sistema u Hrvatskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.