NavMenu

Usred zime na Goču zatvorena skijališta - Potrebna dodatna ulaganja u stazu, sistem za veštačko osnežavanje, tabač za sneg, motorne sanke

Izvor: Politika Četvrtak, 07.02.2019. 11:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Biserka Stojanovic/shutterstock.com)Ilustracija
Lepo skijalište za početnike i rekreativce, na padinama Goča iznad Vrnjačke Banje, taman što je postalo posećenije, zatvoreno je. Republička inspekcija čelnicima banje naložila je dodatno investiranje u opremu zbog veće sigurnosti skijaša, a, pošto u opštinskom budžetu za to nema novca, odlučeno je da do ispunjenja tih uslova nema skijanja.

– Morali smo da reagujemo jer nemamo gorsku službu spasavanja, sigurnosne ograde, specijalne sanke, mogućnost za dolazak i odlazak helikoptera u slučaju većih nesreća... Stoga smo odlučili da staze privremeno zatvorimo. Za bezbedno skijanje, produženje staza i skijaške sezone uz montažu sistema za veštačko osnežavanje potrebno je mnogo novca pa smo odlučili da raspišemo javni poziv za najam skijališta – objasnio je Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine.

Na poziv su se javile dve zainteresovane firme, jedna iz Beograda, a druga čak iz Atine.

– Za dodatno opremanje skijališta, zbog sigurnosti i produženja perioda skijanja uz izgradnju akumulacionog jezera, nabavku savremenog tabača staza, topova za veštačko osnežavanja staza, koje bi bile znatno duže od sadašnjih pet stotina metara potrebno je i do pola miliona evra. To je mnogo za opštinski budžet a skijanje u blizini je od velikog značaja za bogatiju ponudu brojnih banjskih hotela. Zato mislim da će se već u martu znati ko će na višegodišnji period dobiti pravo na upravljanje skijalištem, uz neophodno investiranje. Tako bi za sledeću zimu Vrnjačka Banja opet imala zimske sportove u turističkoj ponudi – kaže Dušan Radović, direktor sportskog centra u Vrnjačkoj Banji.

Skijanja već tri godine nema ni na suprotnoj padini planine Goč, nedaleko od Kraljeva. Stari ski-lift je demontiran kao i uspinjača i sve je prodato u staro gvožđe da bi se, shodno sudskoj presudi, namirile zaostale plate radnika. Ovo skijalište ostalo je i bez tabača za sneg, motornih sanki...


Da bi se to obnovilo i ova strana Goča ponovo bila privlačna naročito za decu kao i minulih godina iz kase grada Kraljeva je 76 miliona dinara uloženo u gradnju novog dečijeg paviljona. Uz pomoć Ministarstva za sport obezbeđeno je i 30 miliona dinara za nabavku i montažu novog ski-lifta.

– U toku je izrada projekta, jer smo planirali produženje postojeće skijaške staze a tu se moramo dogovoriti i sa komšijama iz Vrnjačke Banje, jer bi onda delom ulazila i u njihovu teritoriju. No, to neće biti problem, ali pitanje je koliko će nam još novca biti potrebno da bi se i ovde obezbedio sistem za veštačko osnežavanje i ispunili najnoviji uslovi za bezbednost skijaša. Uz sve te nevolje nadamo se ipak da će i ova padina Goča ponovo biti skijalište, posebno za početnike, što je godinama bila pa je i dobila naziv "dečija planina" – kaže Ivan Milić, direktor ustanove Dečije odmaralište "Goč" u Kraljevu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.