NavMenu

Potrebna veća podrška države malim preduzećima - Održana konferencija "Vojvodina u 2019"

Izvor: eKapija/RTV Ponedeljak, 04.02.2019. 18:52
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Ako možemo da damo stranim kompanijama tri do deset hiljada evra po radnom mestu za niskokvalifikovane radnike, zašto ne bismo dali 30 do 50 hiljada novca poreskih obveznika za zapošljavanje mladog inženjera, lekara i svih onih deficitarnih zanimanja, koji su nosioci daljeg razvoja društva, izjavio je u ponedeljak (4. februara 2019. godine) pokrajinski sekretar za privredu Ivan Đoković.

- Verujem da ćemo u narednom periodu videti neke predloge mera po tom pitanju - rekao je on na panelu "Money Never Sleeps", u okviru Konferencije "Vojvodina u 2019", u Novom Sadu.

Konstatujući da najveći broj ljudi iz Srbije odlazi u Nemačku, Đoković kaže da je to zbog činjenice da je ta zemlja liberalizovala svoje radno zakonodavstvo, te da bi trebalo prepisati nemački model i primeniti ga u Srbiji.

Jedna od tema o kojima su učesnici govorili tokom panela odnosila se na podsticajne mere države za one koji tek pokreću privatne biznise.

Zaključeno je da je neophodno relaksirati politiku rizika nosioca razvojnih institucija, poput razvojnih fondova, agencija za osiguranje, investicionih fondova, da što više rizikuju ka subvencionisanju i finansiranju malih, mikro i preduzetničkih radnji.

- Stimulisati merama Narodne banke Srbije i komercijalno bankarstvo da se oslobodi dela rizika i da što više novca, sa što dužom ročnošću i grejs periodima gurne ka početnicima ili onima koji nadograđuju svoj privatni biznis - smatra Đoković.

Prema njegovim rečima, nosioci političkih odluka moraju prekinuti s praksom da početnike u preduzetništvu posmatraju kao rizične grupe, te da u tom smislu slede primere zemalja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

- Moraju sve ono što uzmu od poreskih obveznika ne samo da gurnu u socijalne funkcije države, nego i da se oproste od dela tog novca koji je potrošen. Kao što su EU i SAD svesne da će 80% uloženog novca u početnike u prve tri godine propasti, ali će, ipak, nastaviti da im pomažu, tako isto mora i Srbija da se ponaša prema početnicima u preduzetništvu - smatra Đoković.

Novac, uložen u mala i mikro preduzeća nije značajno velik, pogotovo u odnosu na ukupan budžet, kaže Đoković, ali ono što se dobija razvojem takvih entiteta, sa tendencijom da se jednog dana razviju u velike kompanije, to je nemerljivo.


"Pogled iz ravnice"

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov predstavio je planove za 2019. godinu i potencijale ovog grada u panelu pod nazivom "Pogled iz ravnice", u okviru kojeg su se predstavili i razgovarali gradonačelnici Novog Sada, Sombora, Zrenjanina, Kikinde i Pančeva, kao i direktor Razvojne agencije Vojvodine.

- Na ovaj način gradovi su se predstavili poslovnoj i diplomatskoj zajednici, kao i potencijalnim investitorima i razmenili svoja iskustva u pripremi i realizaciji velikih razvojnih projekata, međusobne saradnje, kao i saradnje sa pokrajinskim i republičkim institucijama i perspektivama za dalji razvoj - navedeno je u saopštenju Gradske uprave Pančevo.

Govoreći o odnosu i saradnji sa pokrajinskim i republičkim vlastima Pavlov je napomenuo da je Pančevo među prisutnim gradovima na konferenciji i najbolji primer koji to oslikava, uzimajući u obzir njegovu pozicioniranost i geografski položaj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.