NavMenu

Priština usvojila statut Trepče - Dokumentom brišu vlasništvo Beograda u ovom rudarskom kombinatu

Izvor: Novosti Ponedeljak, 04.02.2019. 08:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SvedOliver/shutterstock.com)Ilustracija
Srpske vlasti pozvale su međunarodnu zajednicu da ne dozvoli sprovođenje odluke kojom Priština pokušava da otme rudarski kombinat Trepča, ugrožavajući tako egzistenciju 3.000 porodica. Rukovodstvo Trepče najavilo je da neće prihvatiti bespravni statut tog preduzeća, koji nameću albanske vlasti na KiM.

Ovo su najvažnije reakcije na odluku parlamenta u Prištini, koji je u noći između subote i nedelje usvojio zakon kojim se potvrđuje novi statut Trepče, a na osnovu kojeg bi trebalo da se 80% vlasništva tog kombinata pripiše vladi u Prištini, dok bi 20% pripalo radnicima.

- Nema nikakve sumnje da je Trepča strateški resurs i da su se oni koji hoće da je otmu namerili da zatru egzistenciju srpskog naroda. Jedini i isključivi cilj je da se preseče vitalni dotok egzistencije srpskog naroda na severu, jer se radi o najvećem poslodavcu Srba na Kosovu - rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić je kazao da u Trepči radi oko 3.000 Srba sa severa i da bi se, otimanjem tog pogona i njegovim ukidanjem kao posebnog privrednog subjekta, ti ljudi lišili mogućnosti da uspešno posluju. On je podsetio da je najveći akcionar Trepče Fond za razvoj Srbije, sa više od 55% udela, dok je ostatak u vlasništu Generaleksporta iz Beograda, Jug banke, Progresa Beograd, Dunav osiguranja, Elektroprivrede, 14. oktobra iz Kruševca, Ratka Mitrovića iz Požege...

- Kombinat Trepča proizvodi oko 200.000 tona koncentrata rude olova i cinka i sve to izvozi, čime podmiruje svoje obaveze. Sada Priština želi da ga priključi nelikvidnom preduzeću Trepča jug - rekao je Đurić.

Generalni direktor Trepče Jovan Dimčić izjavio je da neće prihvatiti novi statut tog akcionarskog društva, koji je usvojila prištinska skupština:

- Nećemo da prepustimo upravljanje našim delom Trepče nekom drugom, koji je preko noći proglasio da je vlasnik 80, ili 90, ili 100% akcija. Mi smo stvorili finansijski održivu proizvodnju, plaćamo sve obaveze prema radnicima i prema dobavljačima, kao i obaveze prema kosovskom budžetu.

Prema njegovim rečima, informacije o vrednosti kombinata od 80 mlrd USD nisu istinite, jer je vrednost 10 puta manja, a "naduvava" se u medijima iz političkih razloga.

I predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kazao je da Priština pokušava da političkim i pravnim nasiljem legalizuje otimanje.

Profesor na Pravnom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici Dušan Čelić kaže da je usvajanje novog statuta Trepče više politička nego pravna poruka Prištine, kojom oni žele da kažu da pitanje tog kombinata ne može da bude deo pregovora o budućem statusu KiM. On ne veruje da će albanske vlasti realizovati tu odluku.

- To za njih predstavlja ne samo ekonomski, već i politički rizik. Činjenica je da se na ovaj način krše svojinska prava Srbije i prava svih poverilaca Trepče.

Čelić podseća da je usvanje novog statuta operacionalizacija zakona donetog još 2016. godine, koji je praktično predviđao konfiskaciju, imajući u vidu svojinska prava Srbije u Trepči. Posle usvajanja tog zakona iz 2016. godine, Vlada Srbije je donela zaključak da se ne priznaju njegovi pravni i faktički efekti.

- Ako Priština krene u realizaciju novog statuta, očekujem da i Vlada Srbije odgovori na isti način i da sprovede svoj zaključak - kaže Čelić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.