NavMenu

Bor dobija prvu "digitalnu" sigurnu stazu za bezbedno kretanje učenika u Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.01.2019. 11:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nnasste/shutterstock.com)Ilustracija
Bor je prvi grad u Srbiji koji će dobiti precizno uređene digitalne podatke sigurnih staza i putanja kretanja učenika, kako bi se povećala njihova bezbednost u saobraćaju, kao i kvalitetnije i transparentnije pružanje javnih usluga građanima, zahvaljujući projektu otvaranja podataka. Naime, u okviru Konkursa u oblasti otvorenih podataka za organizacije civilnog društva, medije i državne visokoškolske ustanove, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), odobreno je finansiranje 5 projekata, u okviru tri tematske oblasti.

Jedan od odabranih projekata na Konkursu, čija se aktivnosti sprovodi u Boru, je projekat Organizacije civilnog društva Geografski informacioni sistem (GIS) udruženje Srbije: "Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru".

Opšti cilj projekta je povećanje kapaciteta grada Bora za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju putem unapređenja sistema lokalne samouprave za prostorno i urbanističko planiranje i opštinsko rukovođenje. Aktivnosti i očekivani rezultati biće realizovani tokom perioda od 6 meseci, u okviru kojih će se ispitati uzroci nezgoda, kreirati grafičke i veb mape odnosno digitalni modeli sigurnih staza i putanja kretanja učenika i ustanove kritičnih lokacija. Na taj način unaprediće se i poboljšati bezbednost đaka kao najugroženijih učesnika u saobraćaju, upravo zato što se većina obrazovnih ustanova nalazi u blizini prometnih saobraćajnica.

Takođe, građanima Bora će biti javno dostupni podaci o bezbednosti dece u saobraćaju u vidu otvorenih novih skupova podataka javnih i drugih objekata, saobraćajne i komunalne infrastrukture na veb prezentaciji Grada Bora i Portalu otvorenih podataka (data.gov.rs), kao i prilagođena obuka školske dece za učešće u saobraćaju izmenom planske dokumentacije kao i školskih Pravilnika o bezbednosti učenika.


Da podsetimo, Konkurs sproveden u okviru projekta "Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti" koji podržava Svetska banka, Fond za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva (GGF) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), imao je jasan cilj da doprinese izgradnji ekosistema otvorenih podataka u Srbiji, kroz podsticanje korišćenja otvorenih podataka javnih institucija, promociju različitih primena i koristi otvorenih podataka, kao i izgradnju kapaciteta različitih ciljnih grupa za obradu i kreativnu upotrebu otvorenih podataka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.