NavMenu

Prema istraživanju ProOptimist Indeks 2019, privrednici sa dobrom nadom ušli u ovu godinu - Rast plata pokazatelj stabilnosti

Izvor: eKapija Sreda, 30.01.2019. 15:50
Komentari
Podeli
Sa predstavljanja rezultata istraživanja ProOptimist Indeks 2019Sa predstavljanja rezultata istraživanja ProOptimist Indeks 2019
Vlasnici malih i srednjih preduzeća i preduzetnici u Srbiji optimistički dočekuju 2019. godinu. Prema rezultatima istraživanja koje je ProCredit banka od 7. novembra do 6. decembra prošle godine sprovela u saradnji sa istraživačkom agencijom IPSOS Strategic Marketing, indeks poslovnog optimizma za 2019. godinu iznosi 60,1%, što znači da domaći privrednici u većem procentu imaju pozitivna očekivanja. Istraživanje pokazuje i da je indeks poslovnog optimizma preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom stabilan i iznosi 68,4%.

Prema podacima ProOptimist Indeksa, 55,7% privrednika očekuje veći profit u 2019. godini, dok 71,5% preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom smatra da će im prihodi ove godine biti veći nego u prethodnoj. Ipak, očekivanje u pogledu profita je nešto niže nego prošle godine, iako razlika nije velika.

Kada je reč o obimu prodaje, stavovi su pozitivniji, dok privrednici imaju slična očekivanja o opštim ekonomskim uslovima kao i za 2018.

- Podaci koje smo dobili istraživanjem govore o opravdanom optimizmu privrednika, što je posebno istaknuto kod projekcije profita, obima prodaje i planiranih investicija, ali i u domenu planova za povećanje plata. O proširenju investiranja više razmišljaju veće kompanije, dok mala i srednja preduzeća ostaju fokusirana na ostvarivanje prodajnih ciljeva. U preduzećima koja sarađuju sa Nemačkom bilo je više zapošljavanja, odnosno povećanja broja zaposlenih, što se najavljuje i u 2019. godini, nego u ostalim preduzećima, gde je većinom broj zaposlenih ostao na istom nivou. Posebno je interesantan podatak koji govori o rastu plata kao pokazatelja stabilnosti - rekao je Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke, na predstavljanju rezultata istraživanja.

On je dodao da su, imajući u vidu značaj malih i srednjih preduzeća za srpsku ekonomiju, u banci ponosni na to što su ih unapređenjem svojih usluga, upravo u MSPP sektoru, motivisali na inovativne ideje i investicije.

- Time su oni povećali svoju konkurentnost, ne samo na domaćem tržištu, a posebno se pokazalo da se sa nemačkom privredom isplati poslovno sarađivati.

Istraživanje je pokazalo da je svest o benefitima energetski efikasnih projekata znatno viša nego prošle godine i viša je među preduzećima koja sarađuju sa Nemačkom nego među ostalima.

Ključni problemi sa kojima se preduzeća suočavaju ostali su manje-više isti, a to su najčešće loša naplata potraživanja, visoki porezi i konkurencija, s tim što firme koje sarađuju sa Nemačkom konkurenciju doživljavaju kao manju pretnju nego ostale. Takođe, ova preduzeća često kao izazove pominju i visoke ukupne namete i nekvalifikovanu radnu snagu.


Aleksandar Kemiveš, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS), rekao je da je loše to što problemi koje navode privrednici ostaju isti, jer to znači da postojeći izazovi nisu rešeni, ali je dodao da PKS radi na unapređenju poslovne klime. Martin Knap, izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore - AHK Srbija, naveo je značaj saradnje srpskih i nemačkih kompanija za dalji razvoj poslovanja, ali i napomenuo da je evidentan nedostatak kvalifikovane radne snage, kako u Srbiji, tako i u regionu.

Mijat Lakićević, ekonomski urednik Novog magazina, iznenađen je ovako visokim nivoom optimizma srpskih privrednika, jer su, prema njegovim rečima, uslovi poslovanja u 2018. bili lošiji u odnosu na godinu dana ranije. Ipak, smatra da je to dobar znak za privredu i dodaje da bi jačanje veza srpskih i nemačkih kompanija moglo da doprinese daljem razvoju poslovanja.

ProOptimist indeks je istraživanje koje ProCredit banka realizuje već sedmu godinu zaredom, a sve sa ciljem da javnost upozna sa očekivanjima privrednika u sektoru MSPP za narednu godinu, u pogledu poslovnih izazova i mogućnosti. Ovim istraživanjem obuhvaćeno je 550 preduzetnika i donosioca odluka u MSPP iz različitih sektora privrede, od čega su 188 bila preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.