NavMenu

ICM Electronics planira proširenje proizvodnog pogona - Čak 80% srpskih robota odlazi u izvoz

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.01.2019. 14:29
Komentari
Podeli
Proizvodni pogon ICMProizvodni pogon ICM
Roboti se u Srbiji koriste već skoro 20 godina, prvu srpsku fabriku robota pre deset godina otvorila je kompanija ICM Electronics , koja sada planira proširenje proizvodnog pogona i nabavku novih mašina.

ICM danas 80% proizvodnje izvozi. Robotski sistemi ICM-a tako se mogu naći u svim zemljama bivše Jugoslavije, Albaniji, Rumuniji, Bugarskoj, Rusiji, UAE, Saudiskoj Arabiji, Omanu, Francuskoj i Norveškoj.

- Kako stvari stoje, ova lista bi trebala da se produži u narednim godinama. Količina robota koju ugradimo u Srbiji se nije smanjila, ali je izvoz dosta porastao, tako da se i taj odnos promenio. Sa porastom izvoza, dolazimo polako u situaciju da nam je tesan prostor u kojem sada radimo. Osim proširenja pogona, planiramo i kupovinu novih mašina kako bismo mogli da ispratimo nove zahteve. Takođe, planiramo da u budućnosti investiramo više u razvoj novih tržišta. Izlagaćemo na nekim od najvećih sajmova u Nemačkoj ove godine i nadamo se pozitivnim rezultatima - kaže za naš portal vlasnik fabrike ICM Electronics Nenad Mićić.

Podsetimo, novosadski ICM Electronics bio je prvi dobitnik nagrade za investiciju godine Aurea, koji dodeljuje poslovni portal eKapija, za prvu sprsku fabriku robota.

- Kao što znamo, u većini slučajeva kada krenete da radite nešto novo i drugačije, okruženje tvrdi da je to nemoguća misija, gubljenje vremena, itd. Kada vas neko nagradi onda to može da bude poprilično dobar motivacioni faktor, pogotovo ako dolazi od nekog ko zna o čemu priča. Ako je nekada bilo neko dvoumljenje, nagrada je uticala na to da se fokusiramo još više na posao koji smo započeli i da ga uradimo kvalitetno. Nagrada je dodeljena pri samom početku svetske ekonomske krize, tako da je prvih nekoliko godina bilo poprilično teško, ali smo uspeli sve to da prevaziđemo. Za ovih deset godina razvili smo veliki broj novih robotskih aplikacija. Neke od njih su poprilično originalne i jedinstvene. Posebno nam laska što je poznata konkurentska kompanija iz Nemačke pokušala da prekopira nekoliko naših rešenja. To nam je pravi znak da smo na dobrom putu - objašnjava sagovornik eKapije.


On zaključuje da su se roboti dokazali u mnogim industrijama. Kako kaže, mnoge firme više ne gledaju na robota kao na neku mašinu iz budućnosti, već kao na svaku drugu mašinu koja obavlja neki posao.

- Roboti su dokazali da su bolji od nekih drugih rešenja zato što su poprilično jednostavni i na njima nema šta da se pokvari. Kada nema šta da se pokvari, održavanje je jeftinije, ima manje zastoja, a samim tim i troškovi su manji. Pored svih tih prednosti robota, može da se desi da se nešto pokvari, da miš pojede kablove, ili nešto slično. U tim situacijama je izuzetno bitna prisutnost lokalnog servisa. Iz tog razloga, mnoge firme će se radije odlučiti za domaćeg proizvođača robotskih sistema, jer on može da odreaguje jako brzo u kritičnim situacijama.

Poslovni portal eKapija i ove godine je raspisao konkurs za nagradu za investiciju godine Aurea 2019, više o tome možete pogledati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.