NavMenu

RTB "Bor" pregovara sa stranim firmama o eksploataciji jalovine

Izvor: Beta Petak, 29.05.2009. 09:20
Komentari
Podeli

Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor" Blagoje Spaskovski, izjavio je juče (28. maja 2009. godine) da ta kompanija pregovara sa nekoliko evropskih firmi o zajedničkom učešću u eksploataciji "jalovine" RTB.

- Procenjujemo da se iz jalovine koja se decenijama taloži tokom procesa dobijanja koncentrata (sirovine za dobijanje bakra) može izvući 70 tona zlata, 300 tona srebra i oko 600.000 tona bakra - rekao je novinarima direktor RTB-a.

On je kazao da procenjena vrednost svih tih metala po sadašnjim cenama na berzi "iznosi oko pola milijarde dolara".

Prema njegovim rečima, RTB su već kontaktirale neke kompanije koje su spremne da u najmodernija postrojenja za eksploataciju bakra, zlata i srebra investiraju i do 50 mil USD.

Spaskovski je napomenuo da će manja flotacijska jalovišta, sa manjim sadržajem vrednih metala, biti rekultivisana, i da će se za te namene uložiti 33 mil USD zahvaljujući povoljnim kreditima Svetske banke.

- Projekat rekultivacije bi trebalo da bude završen u roku od pet godina, a u tom poslu učestvovaće oko 300 radnika - obelodanio je direktor RTB "Bor".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.