NavMenu

Beogradski Archi PLAY nudi kvalitetnu alternativu kineskim igračkama - U planu izvoz edukativnih setova za decu u zemlje regiona

Izvor: eKapija Utorak, 22.01.2019. 15:50
Komentari
Podeli
Biljana i Bratislav Branković (Foto: Archi PLAY)Biljana i Bratislav Branković
Firma Archi PLAY iz Beograda koja proizvodi edukativne igračke - graditeljske i crtačke setove od punog drveta, lesonita, furnira i pleksiglasa, jedna je od retkih domaćih kompanija koja se usudila da "izađe na crtu" jakoj konkurenciji jeftinih kineskih igračaka.

Biljana Branković, koja je sa suprugom Bratislavom pre tri godine osnovala ovu porodičnu firmu, u razgovoru za eKapiju kaže da nije nimalo lako nositi se sa ogromnom ponudom iz Kine, ali i niskim standardom građana.

- Mi nudimo igračke koje traju, edukativne su, rodno neutralne i estetski nezavodljive, a to je suprotno opšteprihvaćenim zakonima tržišta, jer sa druge strane, imate pomenute jeftine kineske igračke koje se vrlo često polome odmah po otvaranju ili one malo kvalitetnije, ali takođe plastične igračke masovnih serija, iza kojih stoje veliki reklamni budžeti i najčešće neki filmski hit, uz prateće previsoke cene - priča naša sagovornica i napominje da se u Archi play-u trude da osmisle igračke koje će ispuniti dva osnovna kriterijuma - visok razvojni potencijal i savremenu estetiku po pristupačnim cenama.

ArchiConstructor set (Foto: Archi PLAY)ArchiConstructor set
Reklama je, ipak, dobro došla i Brankovićima - njihov proizvod Archi PLAY konstruktor set našao se na policama odabranih Roda marketa kao jedan od osam učesnika projekta "Super Srbija" koji je imao za cilj da podstakne domaće preduzetništvo.

- Nakon intenzivne medijske promocije kroz projekat "Super Srbija", interesovanje za Archi PLAY konstruktor set nas je pomalo iznenadilo. Veće je nego što smo očekivali i daje nam vetar u leđa, jer je najčešća povratna informacija koju imamo od kupaca upravo zasićenost gorenavedenim igračakama kojima je preplavljeno naše tržište i radost zbog postojanja kvalitetne alternative, i to domaće - ističe sagovornica eKapija.

Dizajn je, kaže, osnovni oslonac identiteta archi PLAY-a.

- On je u potpunosti naš, zahvaljujući arhitektonskom obrazovanju, jer smo i suprug i ja arhitekte. Nije u pitanju samo tehničko obrazovanje, već i sposobnost kreativnog rešavanja problema koje pokušavamo da podstaknemo kod dece. Pored struke, za nastanak i razvoj archi PLAY-a je od presudnog značaja bilo naše iskustvo u edukativnom radu sa decom, kroz radionice arhitekture - navodi Biljana.

(Foto: Archi PLAY)
Ona ističe da igračke proizvode u sopstvenom proizvodnom pogonu u Beogradu.

- Sve materijale nabavljamo od domaćih dobavljača, a kapacitet proizvodnje je između 7.000 i 10.000 setova godišnje koje plasiramo kroz sopstveni online shop na domaćem domenu putem još par online prodavnica, nekoliko knjižara i koncept prodavnica u Beogradu, a od oktobra 2018. i u odabranim Roda marketima širom Srbije - kaže Biljana Branković.

U Archi PLAY-u neće se zaustaviti na tome. U planu je proširivanje asortimana i širenje maloprodajne mreže, pa i izvoz.

– Prvo je na redu zakruživanje trilogije konstruktora (dva seta već postoje i planiramo treći), potom redizajn dva postojeća proizvoda, a onda potpuno nova linija. Na polju plasmana proizvoda nam je cilj da proširimo maloprodajnu mrežu - nastavimo saradnju sa Rodom, uspostavimo saradnju sa lancem knjižara i prodavnica igračaka, a onda planiramo i izvoz u zemlje regiona - zaključuje sagovornica eKapije.

(Foto: Archi PLAY)

"Nedovršene" igračke podstiču razvoj

Igra je najvažnija dečija aktivnost - kroz igru se deca osposobljavaju za život i zato, ističe Biljana Branković, ona treba da bude raznovrsna, podsticajna i slobodna.

- Upravo zato temelj archi PLAY koncepta predstavlja "nedovršena igračka", odnosno ona koja aktivira dečiju maštu, upornost i kreativnost i koja nema unapred definisan oblik i smisao, već ga dobija u interakciji sa detetom.

Branislava Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.