NavMenu

Sud u Novom Sadu uvažio tužbu poljoprivrednika iz Zrenjanina - Nezakonito izdavanje državne zemlje u zakup investitorima

Izvor: N1 Utorak, 22.01.2019. 12:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Upravni sud u Novom Sadu uvažio je tužbu 20 poljoprivrednika iz okoline Zrenjanina i poništio rešenje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kojim je, kao opravdanu, podržao odluku Skupštine Zrenjanina da 900 hektara državne zemlje da u zakup investitoru Food planet na 30 godina.

Sud nalazi da rešenje Pokrajinskog sekretarijata nije u skladu sa zakonom, jer iz obrazloženja Sekretarijata nije jasno na koji način je i kako utvrđeno da je zainteresovano lice, odnosno Food planet, ispunilo sve potrebne reference, kao što su - prepoznatljivost na tržištu, reference klijenata, dosadašnja iskustva i uspešnost u realizaciji investicionih projekata.

U obrazloženju se navodi i da u spisima predmeta nema dokaza da je ta kompanija u dosadašnjem periodu poslovanja bila uspešna u realizaciji nekog od investicionih projekata, kao što nema ni potrebnih referenci klijenata.

U tužbi koju su podneli Upravnom sudu, poljoprivrednici su naveli da je Skupština Zrenjanina u novembru 2017. godine pogrešno primenila Uredbu o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava prvenstva zakupa, jer je državno zemljište dala u zakup na 30 godina investitorima koji ne ispunjavaju zadate kriterijume.

Ističu da su kompaniju Food planet osnovala dvojica suvlasnika i direktora sa uplaćenim novčanim kapitalom od po svega 50 dinara, da je kompanija više puta menjala svoje poslovno ime i sedište, te da se iz Beograda preselila u Zrenjanin 10.3.2017, samo četiri dana pre nego što je dobila suglasnost za investicioni plan na osnovu kog je zakupila zemljište.

U tom planu je, dodaju, predviđena izgradnja fabrike za proizvodnju visoko proteinskih fermentisanih proizvoda na bazi soje, a za šta je potrebno zemljište na kom će se ta soja uzgajati.

Poljoprivrednici, međutim, ukazuju na opšte poznatu činjenicu da se u Banatu ne gaji soja zbog sastava zemljišta i količine padavina koje toj sorti ne odgovaraju. Takođe, poljoprivrednici su u tužbi ukazali na to da dodela državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Zrenjanina nije ravnopravna, jer taj grad ima 22 katastarske opštine, a investitori su zemlju dobili u ukupno njih 10.


Dodaju da u katastarskim opštinama Stajićevo, Klek, Orlovat, Lukićevo i Perlez nije ostao nijedan hektar državnog poljoprivrednog zemljišta za lokalne poljoprivrednike. Upravni sud naložio je Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu da donese novo, na zakonu zasnovano rešenje, ovog puta na osnovu potpuno i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je za N1 da je zadovoljan odlukom suda.

- Ima nade da postoji pravna država, jer su takozvani investitori dobili negativnu presudu. Odlukom Skupštine Zrenjanina, a posle i rešenjem Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, ugroženo je 150 porodica. Sada se nadamo da će država dati tu zemlju nama u zakup, kako bismo mogli da ostanemo ovde i nastavimo da se bavimo poljoprivredom - dodaje Kleut.

Poljoprivrednici su podneli još dve tužbe zbog davanja još oko dve i po hiljade hektara državne zemlje u zakup investitorima Farmer 023 i Toennies i ta ročita još čekaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.