NavMenu

Amazonu se isplati da uništava neprodatu robu - Skladištenje je mnogo skuplje

Izvor: Politika Utorak, 22.01.2019. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: Sashkin/shutterstock.com)
Globalna internet trgovina Amazon optužena je da je samo tokom prošle godine uništila oko tri miliona neprodatih proizvoda iz svojih skladišta u Francuskoj. Istraga koja je objavljena u jednoj televizijskoj emisiji izazvala je mnogo reakcija, posebno posle informacije da se ispostavilo da je "otpad za ovu kompaniju finansijski isplativiji od skladištenja neprodatih proizvoda", preneo je Euraktiv.

Inače, uslovi za prodavce koji skladište proizvode u Amazonovim skladištima podrazumevaju inicijalni trošak od 26 EUR za svaka tri kvadratna metra, ali cena raste na 500 EUR posle šest meseci i na 1.000 EUR posle godinu dana.

Predstavnici udruženja za zaštitu životne sredine upozorili su da je razlog što je Amazon odgovoran za toliku količinu otpada u stvari njihova poslovna politika preterane proizvodnje i trka za cene koju vode globalni internet prodavci. Inače, kako prenose strani mediji, Francuska nije prva država u EU koja je otkrila probleme vezane za Amazonovo masovno bacanje proizvoda. Sredinom prošle godine u Nemačkoj su se pojavile informacije o kulturi bacanja u Amazonu, u kojima su citirali zaposlene koji tvrde da svakog dana bacaju desetine hiljada novih predmeta, od usisivača do računara.

Amazon je na ove optužbe odgovorio tvrdnjom da se "velika većina" neprodatih predmeta reciklira, preprodaje, vraća ili daruje. Međutim, u zvaničnoj izjavi predstavnici ove kompanije su potvrdili da "naporno rade na smanjenju broja predmeta za koje nemaju drugog izbora osim da ih unište".

Francuska vlada je reagovala burno i najavila skoro donošenje zakona u kome je i bukvalno navedeno "zabraniti uništavanja proizvoda u trgovinama poput Amazona", a ovakvo ponašanje će, kako kažu, biti kažnjivo.

Kako je nedavno objavljeno, Amazon je prestigao Microsoft i postao najvrednija svetska kompanija na berzi, s tržišnom vrednošću od 797 mlrd USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.