NavMenu

RETROSPEKTIVA 2018 - Investicije u oblasti KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Petak, 18.01.2019. 10:10
Komentari
Podeli
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje naših korisnika u 2018. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA.

Iako je protekla, 2018. godina, bar kada je reč o energetici, započela EPS-ovom najavom gradnje i rekonstrukcije mini hidroelektrana, 2018. su, po izboru čitalaca eKapije, definitivno obeležili vetroparkovi.

Najveću pažnju izazvao je vetropark belgijske kompanije Elicio koji je sredinom septembra otvoren u Alibunaru.

Ova investicija vredna 80 mil EUR po čitanosti je pretekla letošnje vesti o izgradnji vetroparka Košava kod Vršca i najavi gradnje još jednog vetroparka u Alibunaru, druge belgijske kompanije - Windvision Operations.

Na jesen je glavna vest za energetiku Srbije bila da je ruski Gazprom doneo odluku da će gasovod Turski tok proći i kroz Srbiju.

Na ovogodišnjoj listi našao se i jedan projekat iz oblasti komunalne infrastrukture - najava gradnje toplodalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda u 2109. godini, a proteklu 2018. godinu obeležile su i dobre vesti vezane za termoelektrane, među kojima je i najava da se od 2020. u Pančevu više neće prerađivati samo nafta, već će se proizvoditi i struja i toplotna energija, jer će taj grad dobiti termoelektranu-toplanu koja će svu energiju proizvoditi iz gasa.

Ali da pogledamo redom, koje ste tekstove iz oblasti energetike i komunalne infrastrukture najviše čitali na eKapiji tokom 2018. godine:

Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija

Na liderskoj poziciji su se, dakle, našle mini hidroelektrane i to najpre januarska najava gradnje male HE na reci Moravici u Ivanjici, instalisane snage 670 kW, koja će godišnje proizvoditi 2,23 miliona kilovat-sati električne energije.

Njena izgradnja je prema najavi trebalo da započne u martu 2018, ali su prvi koraci, odnosno rušenje pešačkog betonskog mosta preko Moravice preduzeti tek u julu.

Investitor ovog posla je Elektroprivreda Srbije, izgradnja košta 1,24 mil EUR, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Takođe iz sredstava EBRD, u okviru projekta rekonstrukcije 15 malih hidroelektrana u Srbiji (EBRD) obnovljene su i tri male hidroelektrane Elektroprivrede Srbije - u Užicu, Priboju i Prijepolju.


Na drugom mestu naše liste našlo se pomenuto otvaranje vetroparka Alibunar belgijske kompanije Elicio, snage 42 megavata, sa 21 turbinom, koji će energijom vetra snabdevati 38.000 domaćinstava. Osim 21 turbine, kompleks vetroparka čine i trafo stanica i priključni dalekovod.

Vetropark Alibunar je inače prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, čije će korišćenje značajno smanjiti emisiju CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou.


Treće mesto zauzela je izgradnja prve faze vetroparka Košava kod Vršca. Kompanija Fintel Energija saopštila je sredinom jula da uspešno sprovodi radove na trećem vetroparku koji gradi u Srbiji, čija vrednost je do tada premašila 20 mil EUR, dok ukupna investicija iznosi 120 mil EUR.

Završetak ovog vetroparka sa 20 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage 69 MW uz pomoć koje će se proizvoditi električna energija za potrebe 45.000 domaćinstava, očekuje se tokom 2019. godine.

Na četvrtom mestu našla se najava izgradnje još jednog vetroparka u Alibunaru, čiju izgradnju planira druga belgijska kompanija, Windvision Operations.

Izgradnja vetroparka Banat planirana je u Novom Kozjaku odmah do vetroparka Alibunar, a Belgijanci su početkom 2018. podneli inicijativu za donošenje odluke za izradu Plana detaljne regulacije za Vetropark Banat u Alibunaru radi izgradnje vetroparka.

Ilustracija (Foto: ssuaphotos/shutterstock.com)Ilustracija
Na petom mestu "vladavinu" vetroparkova na našoj listi, doduše nakratko, krajem novembra smenjuje zvanična odluka ruske kompanije Gazprom da gasovod Turski tok prođe i korz Srbiju.

Prema toj odluci, drugi krak ovog gasovoda koji će iz Rusije do Turske stići preko Crnog mora, ispratiće nekadašnju rutu Južnog toka, pa će nastaviti trasu kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku.

Izgradnja ovog gasovoda obezbediće sigurno snabdevanje Srbije gasom, a prve isporuke gasa u Bugarsku i Srbiju trebalo bi da počnu 2020. godine.

Šesto mesto zauzima jedini komunalni infrastrukturni projekat na našoj listi – najava gradnje toplodalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda, vrednog 170 mil EUR, koji bi Beogradske elektrane i EPS trebalo da realizuju sa kineskom firmom Power China tokom 2019. godine. Power China,

Realizaciju 49% ovog posla uradiće domaće firme, a direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić rekao je da će taj projekat značajno povećati energetsku stabilnost i smanjiti uvoznu zavisnost, pre svega u oblasti prirodnog gasa.

Na sedmom i osmom mestu, ponovo – vetroparkovi.

Sedmu poziciju zauzela je informacija da je Vlada Srbije pred kraj decembra donela rešenje o javnom interesu za eksproprijaciju zemljišta u Kostolcu radi izgradnje vetroparka najavljene 2017. godine, dok se na osmom mestu našao tekst koji navodi da izgradnja vetroparka Čibuk 1 u Južnom Banatu, u Mramorku kod Kovina, kapaciteta 158 MW, na površini od 37 kvadratnih kilometara, teče po planu, te da se, kako je za eKapiju rečeno iz nemačkog razvojnog društva DEG koji je jedan od investitora, njegovo pokretanje u punom kapacitetu očekuje se 2019. godine.

Na pretposlednjem i poslednjem mestu naše liste našle su se dve informacije vezane za termoelektrane.

Ilustracija (Foto: SpaceKris/shutterstock.com)Ilustracija
Devetu poziciju zauzela je vest o gradnji termoelektrane-toplane u Pančevu, koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju iz gasa. Kako je tada, početkom novembra, najavljeno, firma Gazprom Energy Holding, ćerka firma Gazproma, namerava da započne gradnju početkom 2019. godine, a da radove završi u trećem kvartalu 2020. godine.

Cilj je da proizvedenu toplotnu i električnu energiju koristi Rafinerija u Pančevu, ali i da se svi viškovi struje prodaju i na unutrašnjem i na stranim tržištima.

Reč je o zajedničkom projektu kompanija Gazprom Energy Holding i Naftne industrije Srbije, u kojem će ruski partner imati većinski udeo od 51%, a srpski 49% vlasništva.

Radi upravljanja projektom osnovana je i stoprocentna filijala Srpska generacija - Novi Sad - TE-TO Pančevo.

Najzad, na poslednjem, 10. mestu, našla se najava, s početka godine, kapitalnog remonta bloka A4 termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu, koji je i realizovan u avgustu, čime je obezbeđeno stabilno snabdevanje strujom u narednim decenijama.

U ovom projektu učestvovalo je više od 40 renomiranih domaćih i stranih firmi iz oblasti energetike, mašinske i elektrogradnje.


Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA i uporedite koliko se ona slaže sa Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI, NEKRETNINE (stambeni i poslovni prostor).





Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.