NavMenu

Ponovo se pokreće reciklažni centar u Žablju - GIZ donirao opštini vozilo za sakupljanje otpada

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 17.01.2019. 15:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dogi/shutterstock.com)Ilustracija
Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ donirala je Opštini Žabalj vozilo za sakupljanje otpada. Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović svečano je uručio ključeve tog kamiona predsedniku opštine Čedomiru Božiću.

Kamion za sakupljanje otpada, kao i 1.080 kanti za primarnu separaciju otpada za domaćinstva u opštini Žabalj, obezbeđeni su u okviru projekta "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena", koji realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ.

Predstavnik te organizacije Klaus Šmit rekao je da rade u ime nemačke vlade, koja je već godinama najveći donator u Srbiji.

- Želimo da podržimo opštinu Žabalj ovim kamionom, zbog toga što smatramo da je veoma interesantno što ona ima reciklažni centar - kazao je Šmit.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Filip Abramović istakao je da je jedan od glavnih ciljeva tog ministarstva rešavanje pitanja adekvatnog upravljanja otpadom i otpadnim vodama, i da teže tome da se na svaki način omogući i stvori prvo zakonska, a zatim i strateška atmosfera, kao i okviri za adekvatno uspostavljanje i uređenje tog sistema, pa da se onda konkretno pomogne svim opštinama u Srbiji u realizaciji.

Pitanje separacije, uklanjanja i zbrinjavanja komunalnog otpada jedno je od najznačajnijih pitanja zaštite životne sredine u lokalnim zajednicama, a svaka konkretna pomoć lokalnim samoupravama čini pomak u kvalitetu života građana i još jedan korak ka uređenijem boljem stanju životne sredine Srbije, poručuju iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić kaže da ta lokalna samouprava nastoji da unapredi svaki segment društva, pa i da pospeši zaštitu životne sredine.

Vozilom za sakupljanje otpada zapremine 18 kubnih metara, stvoreni su preduslovi za uvođenje primarne separacije otpada iz domaćinstava i ponovno pokretanje rada opštinskog reciklažnog centra, uz ekonomsko osnaživanje i unapređenje socijalnog položaja neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina i ugroženih grupa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.