NavMenu

Za izgradnju intermodalnog terminala u Batajnici zainteresovano 12 kompanija

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.01.2019. 15:48
Komentari
Podeli
Planirani izgled Intermodalnog terminala u Batajnici (Foto: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda)Planirani izgled Intermodalnog terminala u Batajnici
Dvanaest firmi iz zemlje i inostranstva zainteresovano je da učestvuje na tenderu za izgradnju Intermodalnog terminala u Batajnici.

Njihovi predstavnici imali su priliku da u sredu (16. januara 2019. godine) obiđu lokaciju, posle čega su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo finansija, zajedno sa Gradom Beogradom i Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, održali sastanak sa potencijalnim ponuđačima pružili im dodatne informacije o radovima i ovom projektu, navodi se na sajtu Direkcije.

Projekat se zajednički finansira iz pretpristupnog fonda Evropske unije i budžeta Republike Srbije, dok je Grad Beograd obezbedio zemljište, za koje je do sada Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda isplatila vlasnicima oko 450 miliona dinara. Inače, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa Gradom Beogradom, preko Direkcije, već nekoliko godina radi na realizaciji ovog projekta, koji će biti deo budućeg logističkog centra u Beogradu.

Sadašnji tender sprovodi se po pravilima FIDIC ugovora i podrazumeva istovremeno projektovanje i izvođenje radova na izgradnji Intermodalnog teminala u Batajnici, koji treba da integriše sve transportne sektore i da poveća atraktivnost i konkurentnost Srbije kao zemlje tranzita, sa smanjenjem troškova transporta i uticaja teških teretnih vozila na životnu sredinu. Intermodalni terminal će biti opremljen za pretovar i skladištenje i povezaće različite vidove transporta, prvenstveno putni i železnički.

Kako je saopštila Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, u kompleksu od 10 hektara biće izgrađeno ukupno tri kilometra saobraćajnica i železničke infrastrukture. Na površini od blizu dva hektara gradiće se poseban plato za skladištenje kontejnera, oko 5 hektara će biti ostavljeno za slobodne površine i za uređene zelene površine, a projektom je predviđena izgradnja oko 70 parking mesta.

U toku izgradnje intermodalnog terminala biće raspisan i tender za nabavku prateće opreme neophodne za funkcionisanje terminala. U toku su i pripreme za realizaciju logističkog centra neposredno uz terminal. Na njemu će se obavljati svi logistički poslovi u vezi sa drumskim i železničkim saobraćajem, kao što su špedicija, prevoz i carina, a biće zastupljene i prateće usluge skladištenja i održavanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.