NavMenu

Podsticaji za investitore - Subvencije i za gradnju hotela u nekategorisanim banjama

Izvor: Danas Sreda, 16.01.2019. 18:14
Komentari
Podeli
(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Država je za podsticaje investitorima koji bi želeli da ulažu u Srbiju, iz budžeta za ovu godinu izdvojila 13,5 milijardi dinara, za 2,5 milijarde više nego prošle godine.

Kako su Beti rekli u Ministarstvu privrede, to je samo na osnovu tri uredbe koje su pripremljene, a koje uređuju pitanja dodele podsticaja. Jedna od njih je i ona koja se odnosi na privlačenje investicija u sektor usluga hotelskog smeštaja. To, međutim, nije nikakva nova uredba, već proširenje Uredbe koja je usvojena marta prošle godine, a koja se odnosi isključivo na investicije u hotele koji se nalaze u banjskim mestima.

- Usvojena je jedna opšta uredba o podsticajima, kao i jedna kojom se uređuju subvencije u proizvodno-prehrambenoj industriji, a uredba koja se tiče hotelskog smeštaja odnosi se na one investicije u mestima koja imaju status banje. To je Uredba koja je usvojena prošle godine, a videćemo, ovog puta će možda biti proširena i na neka druga mesta, koja jesu banje, ali nemaju taj status - kaže za Danas ministar trgovine i turizma Rasim LJajić.

Ministar turizma podseća da u Srbiji postoji 27 mesta koje imaju status banje, a Uredbom koja je usvojena marta prošle godine subvencije koje dobijaju oni koji žele da grade hotele u banjama odnose se na sve koji imaju nameru da zaposle više od 70 radnika i ulože više od dva 2 mil EUR.


- Na primer, za investiciju od 10 mil EUR subvencija je dva miliona, odnosno 20% od ukupne investicije – ističe Ljajić.

On napominje da do usvajanja nove uredbe kojom bi još neka mesta u Srbiji bila obuhvaćena subvencijama, važi aktuelna Uredba.

Za ovu godinu Ministarstvo privrede je pripremilo tri uredbe, a do sada je usvojena ona koja generalno uređuje uslove i način privlačenja direktnih ulaganja, dok se glavne izmene odnose na pojednostavljenu proceduru ocene prijava kojima se projekti kandiduju za podsticaje. Kako su Ministarstvu privrede rekli Beti izostavljen je i javni poziv kao osnov za kandidovanje, a sve zainteresovane firme mogu da se prijave neposredno, na osnovu uredbe.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.