NavMenu

Prva serija vozila Despot na proleće - Tehnički remont Bratunac najavljuje i lansiranje prvih pištolja

Izvor: Capital Ponedeljak, 14.01.2019. 16:16
Komentari
Podeli
Tehnički remont Bratunac trebalo bi da za tri meseca predstavi prvu seriju od četiri multifunkcionalna oklopna vozila Despot, koja će biti značajno izmenjena u odnosu na prototip predstavljen na paradi održanoj povodom Dana Republike Srpske.

Generalni direktor ovog preduzeća Slavenko Ristić naglasio je da je vozilo namenjeno međunarodnom tržištu.

– Nakon četiri godine intenzivnog rada i razvoja predstavili smo najnoviji proizvod, multifunkcionalno vozilo Despot. Vozilo je proizvedeno i dizajnirano po svim međunarodnim standardima, sa znanjem koje smo utkali u njega iz čitavog sveta i plod je našeg inženjeringa, a namenjeno je za potrebe antiterorističkih jedinica, vojske i policije. Prototip vozila pretrpeće izmene u smislu izgleda i opreme – rekao je Ristić i dodao da je prototip ovog vozila probudio veliko interesovanje javnosti u Republici Srpskoj i inostranstvu.

Ristić je istakao da se osnovni koncept vozila zasniva na višenamenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona. Naziv Despot, dodao je on, potiče od vizantijske titule koju su carevi davali svojoj deci i zetovima.

Ristić je kazao da je 2018. za Tehnički remont bila veoma unosna, te da u ovoj godini očekuju konkretnu dobit od dosadašnjih investicija.

– Još smo u fazi investiranja u preduzeće i zbog toga su nam veoma važni novi proizvodi sa kojima ćemo izaći na svetsko tržište – rekao je Ristić i dodao da bi do kraja godine svetlost dana trebalo da ugleda i prva serija prvog pištolja RS 9, proizvedenog u postrojenjima ovog preduzeća.


On je podsetio da je u oktobru prošle godine ovo preduzeće predstavilo i novu liniju za proizvodnju municije, te da imaju ugovorene poslove za idućih deset godina. Osim toga, dodao je Ristić, u ovoj fabrici proizvode i mašine za humanitarno deminiranje.

– Osim konstantnog ulaganja u preduzeće i tehnologiju, neophodno je i stalno zapošljavanje i ulaganje u mlade ljude kako bismo imali kvalitetnu radnu snagu – rekao je Ristić.

Sajam u Abu Dabiju

Slavenko Ristić ističe da će Tehnički remont Bratunac predstaviti svoje proizvode na najvećem vojnom sajmu u Abu Dabiju koji bi trebalo da bude održan u februaru.

– Naših 29 inženjera će na štandu od 150 kvadrata predstaviti kompaniju i sve ono što proizvodimo – rekao je Ristić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.