NavMenu

Petnaest knjiga u užem izboru za nagradu Zlatni suncokret - Uručenje nagrade početkom februara u Beogradu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.01.2019. 11:19
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Kompanija Vital nastavlja da podržava značajno književno priznanje - Nagrada Zlatni suncokret, u javnosti poznata i kao Vitalova nagrada, dodeljuje se ove godine dvadeset i drugi put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Žiri Nagrade Zlatni suncokret, u sastavu Dragan Babić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik), nakon razmatranja 150 pristiglih naslova na sednici održanoj 8. januara 2019. sačinio je uži izbor od petnaest kandidata za nagradu, navodi se u saopštenju kompanije.

U žanru romana kandidati su Miomir Petrović, Black Light (Beograd: Laguna), Filip Grbić, Prelest (Beograd: Vulkan izdavaštvo), Jelena Pilipović, Divotnice (Novi Sad: Akademska knjiga), Žarko Radaković, Krečenje (Beograd: Čarobna knjiga), Jelena Lengold, Odustajanje (Beograd: Arhipelag), Igor Marojević, Tuđine (Beograd: Laguna), Vladimir Arsenijević, Ka granici (Beograd: Laguna), Vule Žurić, Pomor i strah (Beograd: Laguna), Aleksandar Gatalica, Poslednji Argonaut (Beograd: Službeni glasnik), Milisav Savić, Doktora Valentina Trubara i sestre mu Simonete povest čudnovatih događaja u Srbiji (Zrenjanin, Novi Sad: Agora), Dejan Mihailović, Podvizi i stradanja Grofa od Takova (Beograd: Laguna).

U užem izboru su i pesničke zbirke Neponovljivi kod Miroslava Aleksića (Beograd: Arhipelag) i Radno vreme raja Dejana Aleksića (Novi Sad: Kulturni centar Novog Sada). Žiri je u uži izbor uvrstio knjigu priča Venac za oca Vesne Kapor (Beograd: Srpska književna zadruga) i knjigu eseja Doba heroja Zorana Paunovića (Beograd: Geopoetika).
U srpskoj književnosti je uočljiva, kao i drugde, apsolutna prevlast romana, a ove godine i izvrsnih romana!

Pojedini autori, poput Igora Marojevića i Vladimira Arsenijevića vratili su se oporim i gorkim izvorištima svojih poetika, a Miomir Petrović i Aleksandar Gatalica kao da su otišli korak dalje od drugih u konceptualno čistom i jezički jasnom viđenju naše kolektivne budućnosti i prošlosti. U očiglednoj prevlasti istorijskih romana, posebno se izdvajaju romani Vuleta Žurića, Milisava Savića, Jelene Pilipović i Dejana Mihailovića kao minuciozne a ipak literarno distancirane i svedene slike prošlosti, koje takođe govore ponešto i o našoj sadašnjosti.

Filip Grbić, Žarko Radaković i Jelena Lengold odani su neposrednoj stvarnosti, koju, svako iz svog ugla, produbljeno i manje ili više ironično, ili poput Vesne Kapor realističko-intimistički, izlivaju u vešte i pažnje vredne rečenice. Dva različita pesnika Aleksića, Dejan i Miroslav, satkali su celovite i promišljene pesničke zbirke, dok je Zoran Paunović esejistički uverljivo posvedočio o poslednjem dobu heroja iz sveta muzike, književnosti i stripa.

Knjige iz užeg izbora za Vitalovu nagradu svedoče o produbljenom odnosu njihovih autora i autorki prema međusobnom i za književno pisanje suštinski važnom odnosu jezika, stvarnosti i subjektivnosti. Prema oceni članova žirija, knjige uvrštene u uži izbor se izdvajaju zbog smelog i promišljenog suočavanja sa složenim likovima bliže i dalje povesti, i iznalaze uverljiv i izazivački odnos između teksta i sveta, dokumenta i fantazije, velikih i malih priča.

Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena početkom februara u Beogradu

Podsetimo, nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Svetlana Slapšak, Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.

Prošlogodišnji dobitnik je Nikola Vujčić za pesničku zbirku Skrivenosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.