NavMenu

Kompanija Voith isporučuje opremu za MHE Gradište u Makedoniji - StreamDiver turbine štede vreme i novac

Izvor: Balkan Green Energy News Nedelja, 13.01.2019. 15:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
Kompanija Voith dobila je posao isporuke, ugradnje i puštanja u rad dve turbine StreamDiver za malu hidroelektranu (MHE) Gradište u Makedoniji. Ova MHE je, prema saopštenju kompanije, jedna od 12 elektrana koje su planirane na reci Vardar, kako bi se povećao udeo hidroenergije u ukupnom energetskom miksu Makedonije.

Oprema će, kako je navedeno, biti isporučena firmi Bart Energy Skopje.

Elektrana bi trebalo da počne da radi početkom 2020. godine i snabdevaće energijom do 900 domaćinstava u regionu Jegunovce, severno od glavnog grada Makedonije Skoplja.

Voith će isporučiti dve turbine StreamDiver snage po 300 kW.

- Turbine StreamDiver su idealne za lokaciju MHE Gradište - rekao je vlasnik i generalni direktor firme Bart Energy Skopje Besfort Aliti.

On je naveo da će u poređenju sa konvencionalnom vertikalnom Kaplanovom turbinom, koja se obično koristi, ova oprema obezbediti značajne koristi u pogledu vremena isporuke i ugradnje na samoj lokaciji. Na primer, vreme izgradnje će biti smanjeno 60%, istakao je Aliti i dodao da će biti smanjeni i troškovi izgradnje.

U svom saopštenju Voith je naveo i da će isporukom dve turbine StreamDiver MHE Gradište biti opremljeno tehnologijom kojoj skoro da nije potrebno održavanje.

Trenutno u Makedoniji, prema zvaničnim podacima, postoji 79 MHE sa ukupnim instalisanim kapacitetom od 72 MW.


Krajem 2017. godine, Makedonija je imala 753 MW instalisane snage u postrojenjima koja koriste obnovljive izvore energije (OIE). Najveći deo odnosi se na hidroelektrane (HE) – 692 MW, uz vetropark snage 36,8 MW, 152 solarne instalacije snage 17 MW i tri elektrane na biogas snage 7 MW.

Pre nekoliko dana Vlada Makedonije je najavila tender za izgradnju solarnih elektrana i vetroparka, a državna elektroprivreda ELEM saopštila je da je obezbedila finansiranje za gradnju solarne elektrane snage 10 MW.

Savet ministara Energetske zajednice nedavno je doneo odluku o smanjenju cilja Makedonije za udeo OIE u bruto finalnoj potrošnji energije do 2020. sa 28% na 23%. Taj udeo je na kraju 2016. godine iznosio 18,2%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.