NavMenu

GIZ ORF-EE pokreće još jedan projekat održive urbane mobilnosti u zemljama JIE - Za gradove i države bez izduvnih gasova

Izvor: Balkan Green Energy News Nedelja, 13.01.2019. 13:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LanaElcova/shutterstock)Ilustracija
GIZ ORF-EE projekat "Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistične Evrope II" (SUMSEEC II) pokrenut je u decembru 2018. godine, a pre otvaranja projekta GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost je u Beču održao sastanak sa partnerima na projektu.

Na dvodnevnom skupu okupili su se predstavnici gradova, ministarstava, opština i udruženja opština iz Crne Gore, Albanije, Makedonije i Srbije u cilju razmene najboljih praksi, definisanja budućih izazova i iznalaženja inovativnih rešenja za održivu urbanu mobilnost u regionu Jugoistočne Evrope (JIE).

Joachim Gaube, menadžer sektorskog fonda ORF-EE, poručio je da je potreban holistički, inovativan pristup da bi bili zadovoljeni zahtevi vezani za planiranje održive urbane mobilnosti i stvorena održiva okruženja.

Julia Nagel, ORF-EE projektna menadžerka odgovorna za SUMSEEC II, na sastanku je govorila o tematici održive urbane mobilnosti, sa posebnim naglaskom na Jugoistočnu Evropu. Naglašavajući važnost održivog urbanističkog planiranja, Nagel se pozvala na izreku: "Ako planirate za automobile i saobraćaj – dobijete automobile i saobraćaj, a ako planirate za ljude i mesta – dobijete ljude i mesta".

Na sastanku je prezentovana i najnovija GIZ ORF-EE publikacija – "Mapa puta za održivu urbanu mobilnost u zemljama JIE", koju je predstavila Vesna Kolega, ekspert za transportni sektor iz Hrvatske. Dokument je pripremljen u saradnji s gradovima i udruženjima opština iz JIE koji su bili projektni partneri u prvom SUMSEEC projektu, pokrenutom u decembru 2017. godine, pod vođstvom Dubravke Bošnjak, ORF-EE projektne menadžerke.

Dokument se, između ostalog, bavi relevantnim okvirima politika, prezentuje primere najbolje prakse, opcije za finansiranje i otvorene mogućnosti za zemlje regiona, integriše rodnu ravnopravnost u održivu urbanu mobilnost i pruža jasan uvid u lokalni i regionalni kontekst energetske efikasnosti i zaštite okoline u sektoru saobraćaja. Dokument takođe obrađuje značaj holističkog pristupa u oblasti planiranja urbane mobilnosti. Pored toga, naglašava i zajedničke aktivnosti koje bi gradovi u regiji trebalo da sprovedu kako bi aktivno podržali razvoj održive urbane mobilnosti u JIE.

- Mapa puta predstavlja tehnički alat koji partnerima nudi platformu za brže pomake ka održivoj urbanoj mobilnosti i budućnosti posvećenoj zdravlju, blagostanju i kvalitetu života - rekla je Bošnjak.

Jelena Pavlović, predstavnica Grada Banja Luke, rekla je da je zahvaljujući podršci GIZ ORF-EE-a organizaciji Evropske nedelje mobilnosti u septembru 2018. godine, taj grad postao Zlatni učesnik Evropske sedmice mobilnosti – i jedini grad u Bosni i Hercegovini s ovim statusom. To znači da su mesta i gradovi koji su organizovali nedelju mobilnosti morali da osiguraju kontinuirane aktivnosti tokom sedam dana, od 16. do 22. septembra, implementiraju najmanje jednu trajnu meru koja doprinosi prelasku s privatnih automobila na održiva prevozna sredstva i obeleže Dan bez automobila zabranom saobraćaja u jednom ili više područja rezervisanih za pešake, bicikliste i javni prevoz, u minimalnom trajanju od jednog dana. Nakon što je uspešno ispunio sve kriterije, grad Banja Luka je stvorio uslove za predaju prijave za Nagradu Evropske nedelje mobilnosti, čime je grad stekao jaku referencu za buduće projektne predloge i prilike za finansiranje, uz istovremenu mogućnost promocije grada putem različitih promotivnih kanala koje organizatori Evropske nedelje mobilnosti nude zlatnim učesnicima. Napori uloženi u održivu urbanu mobilnost rezultirali su i dodatnom nagradom koju dodeljuje CIVITAS.


Sastanak je zaključen grupnim radom na izradi operativnih planova i utvrđivanja potencijalnih aktivnosti i mera koje bi trebalo sprovesti na nivou udruženja opština i gradova kako bi se osigurala optimalna implementacija održive urbane mobilnosti na državnom i, paralelno s tim, na regionalnom nivou, a naglasak je stavljen na regionalnu razmenu iskustava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.