NavMenu

Srbiji bespovratno 40 mil EUR za autoput ka Prištini

Izvor: Beta Nedelja, 13.01.2019. 16:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) dodelio je Srbiji ukupno 44,4 mil EUR bespovratnih sredstava za realizaciju projekata u saobraćaju, saopštilo je u petak (11. januara 2019. godine) Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Najveći deo novca odnosi se na investicioni grant za izgradnju prve deonice autoputa Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, za koju je izdvojeno 40,6 mil EUR.

Ukupna vrednost izgradnje deonice Niš-Pločnik, duge 33 kilometra, iznosi 212 mil EUR, a pored granta WBIF novac za ovaj projekat biće obezbeđen iz zajma Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Pored granta za projekat izgradnje auto-puta Niš-Pločnik, iz WBIF je izdvojeno i 3,8 mil EUR za izradu tehničke dokumentacije za projekte u vodnom i železničkom saobraćaju, uključujući rekonstrukciju pruge Beograd-Zagreb na teritoriji Srbije.


Za deonice pruge Beograd-Šid-državna granica, Stara Pazova-Golubinci-Šid i Inđija-Golubinci, ukupno 3 mil EUR namenjeno je za izradu studije izvodljivosti, idejnog projekta i strateške procene uticaja na životnu sredinu.

Pored toga, 800.000 EUR biće uloženo u izradu prethodne studije izvodljivosti i idejno rešenje za izgradnju luke Beograd, na evropskom koridoru Rajna-Dunav.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.