NavMenu

MALI: U 2018. suficit budžeta 32,2 milijarde dinara

Izvor: Tanjug Petak, 11.01.2019. 11:46
Komentari
Podeli
(Foto: beograd.rs)
Ministar finansija Siniša Mali kaže da je 2018. godina, po ekonomskim pokazateljima, bila najbolja u poslednjih 10 godina i da je ostvaren suficit u budžetu od 32,2 milijarde dinara.

Godina je završena, dodaje, sa stopom rasta BDP od 4,4%, što našu zemlju svrstava među najbrže rastuće ekonomije u Evropi i da nije zabeležen rast u samo jednoj privrednoj grani, već raste građevinska industrija, poljoprivreda, prehrambena industrija.

- Na kraju godine suficit u budžetu je bio 32,2 milijarde dinara. To je više od 60 milijardi bolje nego što smo planirali. Treću godinu zaredom smo u plusu, a to se u istoriji Srbije nije desilo. To govori da se štedi, vodi računa o svakom potrošenom dinaru - rekao je Mali.

On je za TV Pink rekao da je nezaposlenost smanjena sa 25% na oko 11%, i da je cilj da se otvaranjem novih fabrika nezaposlenost smanji na ispod 10%.

Učešće javnog duga u BDP-u je, kako je rekao, 50,1%, te je tako Srbija od prezadužene zemlje, kad je dug bio više od 75% BDP -a, svela javni dug na 50% BDP-a.

Kao uspeh u prethodnoj godini ministar je naveo i pronanalaženje strateškog partnera za RTB Bor, koji su vratili stare dugove kompanije, a investiraće i 1,5 mlrd USD u razvoj preduzeća.

Mali ističe da se naredna poseta misije MMF-a očekuje bez velike tenzije, jer su ostvareni dobri rezultati u reformama.

- Za ovu godinu ključne će biti - reforma javne uprave, javnih preduzeća, poreske uprave, borba protiv sive ekonomije - naglasio je Mali.

Podseća da je Srbija u prošloj godini privukla oko 3 mlrd EUR stranih investicija, što je rekord u regionu, ali i način da se smanji nezaposlenost.

- Najteži deo posla smo završili. Nama je budžet uravnotežen, realan. Sada se bavimo onim što je šlag na tortu, reformama koje su važne da imamo atraktivnu privredu - zaključio je on.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.