NavMenu

Ministarstvo odbrane prepušta Beogradu nadležnosti nad Vojnim i Vazduhoplovnim muzejom?

Izvor: Novosti Petak, 11.01.2019. 10:07
Komentari
Podeli
Kalemegdan (Foto: Suzana Obradović)Kalemegdan
Vojni muzej na Kalemegdanu ove godine bi trebalo da iz nadležnosti Ministarstva odbrane pređe u nadležnost Grada Beograda. Izmeštanje vojnog objekta pod kapu civilnih organa vlasti preduslov je za to da Beogradska tvrđava obnovi zahtev za upis na listu Svetske kulturne baštine Uneska.

Istovremeno sa ovim, razmatra se i prelazak Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu pod kapu Grada Beograda. Ovim potezom bila bi omogućena obnova i stabilno finansiranje ove ustanove, koja se pre više decenija našla na "ničijoj zemlji nadležnosti" - između Ministartva odbrane i nekoliko civilnih preduzeća i ustanova.

- Pravna priroda muzeja na Kalemegdanu godinama je bila prepreka da se ova celina nađe na Uneskovoj listi. Vojni muzej je pod punim ingerencijama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Uneskova praksa je da ne garantuje zaštitu objekata i celina ukoliko se na njima nalaze vojni objekti. Promenom naldežnosti bili bi ispunjeni svi uslovi da Kalemegdan i formalno postane deo svetske kulturne baštine - navode u vrhu gradske vlasti.

Iz Grada ukazuju i da se ova promena neće odraziti na rad kalemegdanskog muzeja, niti na strukturu zaposlenih. Svi kustosi i ostalo osoblje ostaće i dalje na svojim radnim mestima. Gotovo jedina promena ticaće se izbora prvog čoveka - umesto ministra odbrane postavljaće ga Skupština grada.

Za Muzej vazduhoplovstva u Surčinu ovaj potez mogao bi da označi kraj dugogodišnjeg pravnog lutanja i praktičnog propadanja. Zaposleni u ovoj ustanovi pozdravljaju inicijativu i ističu da bi mogli da daju veliki doprinos lulturnoj i turističkoj ponudi Beograda.

- Problemi se gomilaju godinama - od podeljene nadležnosti, nesposobnih uprava pa do propadanja zgrade i ugroženosti eksponata od kojih su mnogi svetski rariteti - objašnjava član Upravnog odbora Muzeja Aleksandar Kolo za Novosti.

Kako kaže, muzeju je za redovan rad potrebna jasna nadležnost i primena propisa. To bi omogućilo i veće zahvate na obnovi i uređenju ove ustanove koja je u svetskim muzeološkim i građevinskim standardima pravi dragulj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.