NavMenu

Ukinuta dažbina za mleko u prahu - Konditori i proizvođači dečje hrane i sladoleda uštedeće 700.000 EUR u 2019.

Izvor: Tanjug Četvrtak, 10.01.2019. 12:26
Komentari
Podeli
(Foto: ASA studio/shutterstock.com)
Proizvođači dečje hrane u Srbiji, kao i proizvođači sladoleda i konditori, zahvaljujući uspešnoj inicijativi Privredne komore Srbije, od 1. januara oslobođeni su dažbine za mleko u prahu, što će im u 2019. godini doneti uštede veće od 700.000 EUR.

- Od 1. januara primenjuje se Odluka o izmenama odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, po kojoj posebne dažbine za mleko u prahu ne plaćaju proizvođači dečje hrane, kao ni proizvođači konditorske industrije i sladoleda u 2019. godini - kaže Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju PKS.

Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom finansija, PKS je, kako dodaje, uspešno realizovala inicijativu o ukidanju prelevmana na mleko u prahu za proizvodnju dečje hrane u 2019.

- Ista pogodnost u prethodnom periodu ostvarena je i za proizvođače u konditorskoj industriji i proizvođače sladoleda, koji su već ostvarili uštede u proizvodnji i prometu i time obezbedili veću konkurentnost domaćih proizvoda na domaćem i stranom tržištu - ističe Ivanović.

Inicijativa je potekla od predstavnika kompanija, okupljenih u Grupaciji proizvođača dijetetskih namirnica i dečje hrane.

Izvršni direktor Fabrike dečje hrane u Dobanovcima Željko Ciganović ocenjuje da je ukidanje prelevmana na mleko u prahu, ključnu sirovinu za proizvodnju dečje hrane za uzrast od 6 do 12 meseci, izuzetno značajno jer su domaće firme sada konkurentne fabrikama u Evropskoj uniji, koje tu vrstu nameta nisu imale.

- Privredna komora Srbije je u izuzetno kratkom roku odgovorila na našu inicijativu pokrenutu jesenas i uvođenje ove mere predstavlja veliki korak za razvoj proizvodnje dečje hrane u Srbiji i sigurno će doprineti da domaći proizvođači prošire asortiman mlečnim proizvodima za decu - istakao je Ciganović, izrazivši očekivanje da će ova mera uticati i na domaće proizvođače mleka da modernizuju pogone i proizvodnju, kako bi sirovina za dečju hranu mogla da se nađe u Srbiji.

Prema njegovim rečima, uštede koje očekuje u svojoj kompaniji u 2019. godini, zahvaljujući ukidanju prelevmana, iznose oko 50.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.