NavMenu

Zaustavljeni radovi na izgradnji MHE u Rakiti - Izvođač najavljuje žalbu

Izvor: Južne vesti Četvrtak, 10.01.2019. 11:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)Ilustracija
Građevinska inspekcija donela je rešenje o zabrani radova na izgradnji cevovoda za mini hidroelektranu u Rakiti na Staroj planini i radovi ne mogu biti nastavljeni dok se ne otklone nedostaci. Izvođači radova kažu da će se žaliti drugostepenom organu, jer smatraju da nalaz nije osnovan.

Korodirane cevi, nepostojanje betonske i peščane obloge na delu cevovoda, kao i neizvršeno geodetsko snimanje terena, nedostaci su koje je građevinski inspektor Opštine Babušnica Vladan Savić pronašao 28. decembra prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora, a na osnovu prijave koje je podneta opštinskoj građevinskoj inspekciji u Babušnici. Na osnovu nalaza sa terena, inspektor je doneo rešenje po kojem se radovi stopiraju.

Izvršeni radovi i građevinski proizvodi ne odgovaraju zakonu i propisanim standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta - piše u rešenju. Izvođaču radova naloženo je da otkloni sve utvrđene nedostatke, i dok to ne učini, neće moći da nastavi radove na postavljanju cevi za mini-hidroelektranu.

Šef gradilišta Igor Živković kaže da je rešenje stiglo u sredu (9. januara) i da će oni postupati po njemu. Ipak, najavljuje žalbu drugostepenom organu, jer smatra da nema osnova za obustavu radova.

- Tog dana kada je inspektor bio u selu, nakon razgovora očekivali smo da će doneti ovakvo rešenje. Podlegao je pritisku meštana i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine - kaže Živković.

Po njemu, zemlja koje se kopa da bi se stavile cevi je sasvim zadovoljavajuća jer se radovi izvode u rečnom nanosu koji se sastoji do peska i šljunka, te nije potrebno dodatno stavljati te materijale.


- Problem sa betonskom oblogom cevovoda postoji, ali je istina da mi tu oblogu možemo postaviti u bilo kojem trenutku. Reč je o nekih 300 metara, to nismo mogli da radimo trenutno zbog vremenskih uslova i celokupne situacije. Odložili smo te radove za proleće - objašnjava šef gradilišta.

Problem sa korozijom cevi je nastao, dodaje Živković, zbog toga što su predugo stajale zbog svih dešavanja u selu i protesta meštana, tako da su u kontaktu sa vazduhom korodirale. Najavljuje da će se to otkloniti hemijskim putem.

Radovi na izgradnji mini hidroelektrane trenutno stoje zbog lošeg vremena, ali i protesta meštana, a ovim rešenjem će se odložiti za još neki period. A do kada, trenutno ne zna ni šef gradilišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.