NavMenu

Od 1. januara moguća nagodba sa tržišnom i inspekcijom rada - Niže kazne i rasterećeniji sudovi

Izvor: Dnevnik Sreda, 09.01.2019. 18:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CoolKengzz/shutterstock.com)Ilustracija
Najveća novina u radu inspekcija od ove godine je mogućnost nagodbe. Već od 1. januara nižu kaznu uz priznanje prekršaja mogu dobiti oni koje je u prestupu otkrila Tržišna inspekcija ili Inspekcija rada, a do kraja godine to će primenjivati i ostali.

Nadležni očekuju da će to rasteretiti sudove, smanjiti broj postupaka koji zastarevaju i omogućiti da inspektori više vremena provode na terenu, a manje u sudu.

Svaki treći prekršajni postupak koji je pred sudom povela Inspekcija rada završio je zastarevanjem, a svaki šesti izricanjem opomene. Zbog toga od nagodbe mnogo očekuju.

– Važnije od visine kazne koja će biti izrečena je izvesnost kažnjavanja, da onaj ko je učinio prekršaj bude siguran u to da će u nekom trenutku za taj prekršaj da bude sankcionisan – izjavio je za RTS Goran Marković iz Inspekcije rada.

Tako će, recimo, poslodavac kod kog se otkrije radnik na na crno kaznu – umesto propisane od 800.000 do čak dva milona dinara – nagodbom platiti 150.000, do deset radnika 300.000, a za 20 radnika na crno 500.000 dinara.

Pre toga, poslodavac će morati da te radnike zaposli. Na sličan način, kazne uz nagodbu propisala je i Tržišna inspekcija.

Vesna Ristić iz Tržišne inspekcije navodi da, ako je najniži iznos zaprećene kazne za neki prekršaj 50.000 dinara, on može ići i do 5.000 dinara.

Rok za pokretanje prekršajnog postupka pred sudom je godinu dana, a za okončanje dve.

Sudije tvrde da su ti rokovi najkraći u Evropi i da ih je neophodno udvostručiti. Ne spore i da su često izricane blage kazne, što nije dobra poruka onima koji sada imaju mogućnost sporazuma o priznanju prekršaja.

Predsednik Udruženja prekršajnih sudija Milan Marinović kaže da sudovi moraju da se potrude da malo rigoroznije sankcionišu okrivljene.

Analiza pokazuje da se čak 80% prekršajnih postupaka može rešiti priznanjem. Ipak, to nije moguće ako je neko ometao inspektora u radu, nije sproveo naloženu meru ili je za taj prekršaj propisana fiksna kazna.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović kaže da na osnovu pravilnika koji su usvojeni za te dve inspekcije, mogu i sve druge inspekcije, kojih je 42, da pripreme svoje posebne pravilnike s elementima sporazuma za priznavanje prekršaja i da se u 2019. krene u potpunu primenu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.