NavMenu

Budućnost pametne gradnje - Zgrada koja generiše onoliko obnovljive energije koliko potroši

Izvor: Gradnja.rs Sreda, 09.01.2019. 13:39
Komentari
Podeli
(Foto: alexkich/shutterstock.com)
Nova zgrada u okviru kampusa biotehnološke kompanije United Therapeutics (Unither) predstavlja pravu malu revoluciju na polju energetske neutralnosti.

Energetski neutralni objekti, odnosno objekti nulte energije (Net Zero Energy) generišu tačno onoliko obnovljive energije koliko potroše. Sudeći po novijim projektima koji se trenutno grade u Evropskoj Uniji, a naročito u Holandiji, nulti projekti su nešto čemu svetska arhitektonska scena sve češće teži.

Kompanija Unither svojim je novim projektom želela da postigne dva cilja, piše Jefrey Steel za Forbes. Prvo, njihov objekat morao je da zadovolji sve standarde kako bi u njemu mogli da odsedaju životno ugroženi pacijenti ili ljudi s teškim hroničnim oboljenjima koji čekaju transplantaciju organa. Drugo, zgrada bi morala da generiše svu energiju koja se u njoj potroši. Sudeći po rezultatima, inovatori iz Unithera apsolutno uspeli u svom eksperimentu.
Štaviše, oko njega su osnovali i agenciju za iskustveni dizajn HUSH koja će se i ubuduće baviti ovakvim projektima.

Zgrada "The Unisphere" zgrada odlikovana je Net Zero sertifikatom koji dodeljuje Savet za zelenu gradnju SAD (USGBC). Ovaj sertifikat je praktično nadogradnja na poznatiji LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) sertifikat i mogu ga dobiti projekti koji imaju nultu emisiju ugljen-dioksida, nultu potrošnju energije, nultu potrošnju vode i koji ne proizvode otpad.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.